Predstavljen program 8. Monte Librića – Festivala dječje književnosti

Festival dječje knjige Monte Librić ove će se ove godine održati osmi put zaredom, od 20. do 26. travnja 2015. godine u prostorima Circola – Zajednice Talijana Pula. “Monte Librić će promociji dječje knjige ovoga puta pristupiti izvan njezinog uobičajenog okvira, a polazište brojnim programima bit će tema pod nazivom Knjiga u pokretu, koja se kritički osvrće na stereotip razmišljanja o knjizi kao statičnom kulturološkom fenomenu te pokazuje koliko knjiga može biti dinamičan i živ proces koji nas pokreće. Festival će knjigu smjestiti i u kontekst stvarnog kretanja i postaviti tako knjigu i sport “rame uz rame”, kao ravnopravne aktivnosti svakog odrastanja. U skladu s tim promovirat će se zanimljiva i među mladima sve popularnija sportska disciplina – sportsko penjanje. Realizacija svih literarno-penjačkih aktivnosti ostvaruje se u suradnji s pulskim penjačkim klubom “OnSight”, koji će aktivno sudjelovati u programu te na Festivalu postaviti umjetnu stijenu za penjanje”, piše u priopćenju za medije Monte Librića.

IMG_9862 (600x390)

Ilustracija za ovogodišnji plakat, koju potpisuje mladi ilustrator i animator Manuel Šumberac, a koju je kroz grafički prijelom tiskanih materijala uspješno proveo Matko Plovanić, izravno aludira na temu Festivala. Slučaj je to i s novim scenografskim rješenjima izložbenog prostora, koji u potpunosti pozivaju na “pokret uz knjigu”. Ideje su to pulskih arhitekata Leonida Zubana i Dine Krizmanića, koje je nastavio razvijati Vibor Juhas, ovogodišnji scenograf. Dio festivalske postavke bit će i posebno dizajnirane police s hrvatskog nastupa – Zemlje gosta na Sajmu dječje knjige u Bologni pod tematskom odrednicom “Živa voda pripovijeda”.

U izložbenom dijelu Monte Librića sudjelovat će više od 50 nakladnika iz Hrvatske, Italije i Srbije, koji će izložiti oko 3000 naslova recentne dječje literature i produkcije, među kojima su i zanimljive igračke didaktičkog sadržaja, a sve uz popuste od 10 do 50 posto. Rekordnih 74 događaja s više od 80 sudionika, činit će programski dio Festivala. U središnjem programu Piknik s autorom najnovije iz svijeta hrvatske književne produkcije za djecu predstavit će redom poznate i nagrađivane autorice: Marijana Jelić, Snježana Babić-Višnjić, Tamara Bakran, Zdenka Bilušić, Jelena Pervan, Jelena Brezovec, Irena Plejić Premec, Tatjana Pokrajac-Papucci i Jelena Radan. U popularnom programu Knjige papam, svojevrsnom talk showu kojeg vodi Mladen Kušec sudjelovat će: glazbenica Jelena Radan, alpinist Stipe Božić, skijaš Natko Zrnčić Dim te pulski glazbenici sastava Nola – Gabi i Marijan Jelenić.

ilustracija-2015 (424x600)

Posebnu pažnju izazvat će i gosti programa Autori iz daljine: ilustratorica iz Mađarske – Ildikó Horváth te poznati autori iz Srbije – Miodrag Jakšić i Minja Subota, koji će održati glazbeno-literarni nastup, dok će Minja Subota u galeriji Srpskog kulturnog centra u Puli imati i izložbu fotografija Deca su ukras sveta. U talijanskom dijelu programa pod nazivom Più che una storia sudjelovat će talijanski književnici za djecu: Nicolas Murkovic, Katja Dellore i Giovanni Balivo, a u suradnji s Talijanskom dramom HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke održat će se i kazališna predstava Viva Pinocchio. Talijanski dio projekta financiran je od strane Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije, putem Konvencije potpisane s Talijanskom Unijom, a poseban partner programa je Zajednica Talijana Pula. Za filmske projekcije pobrinut će se pulsko kino Valli, dok će radio-radionice i ove godine organizirati Hrvatska radio televizija Odjel za djecu i mlade. Posebna atrakcija bit će novi lik Pikolina Zipkaaa, koji utjelovljuje Nikolina Manojlović Vračar, multimedijalna umjetnica i spisateljica za djecu.

Uspostavljena je i uža suradnja s predškolskim ustanovama: pulskim Dječjim vrtićima “Monte Zaro” i “Veruda”, Dječjim vrtićem “Dado” iz Štinjana te labinskim “Pjerina Verbanac” i “Glorija”. Monte Librić ne samo da promiče književno stvaralaštvo već i djecu potiče na njega pa će ove godine svoje autorske slikovnice predstaviti učenice: Anja Kuzmić, Maja i Neva Šebelić. Tradicionalni dan za knjižničare bit će realiziran u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula i Knjižnicom grada Zagreba – Hrvatskim centrom za dječju knjigu, a predstavit će projekt “Taktilne slikovnice”. Uz Slavicu Ćurković, diektoricu Monte Librića i Magdalenu Vodopiju u ulozi savjetnice, Festival organizira i kreativno oblikuje: Rea Korani (glavna organizatorica i voditeljica programa), Iris Mošnja (odnosi s javnošću i voditeljica programa), Matko Plovanić (grafički dizajner i voditelj tehnike), Vibor Juhas (autor spota i scenograf), Emina Popović (izvršna organizatorica i prevoditeljica), Nina Plovanić (voditeljica prodaje), Julijana Pavlešić (asistentica voditeljice prodaje), Hana Kolić (asistentica scenografa) i Andro Bupić (web administrator).

Svečano otvorenje održat će se 20. travnja u 11 sati na terasi Circola, prema scenariju i režiji Ree Korani. Ceremoniju otvorenja plesom će pratit polaznici dramskog studija INK-a prema koreografiji Andree Gotovine, dramske pedagoginje. U protokolarnom dijelu sudjelovat će predstavnici pokrovitelja: načelnica Odjela za promidžbu knjige i čitanja Ministarstva kulture Republike Hrvatske,  Dubravka Đurić Nemec, župan Istarske županije Valter Flego, gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić, predsjednik Zajednice Talijana, Fabrizio Radin i direktorica Monte Librića Slavica Ćurković, dok će gost iznenađenja biti mladi skijaš, osvajač plasmana Svjetskog skijaškog kupa Natko Zrnčić Dim. Obiman i složen Festivalski program ostvaruje se uz pomoć mnogobrojnih partnera među kojima su: Europski institut za književno prevođenje, Gradska knjižnica Pazin, Javna ustanova Pula Film Festival/Kino Valli, Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli – Odjel za odgojne i obrazovne znanosti, Srpski kulturni centar Istre, Università degli Studi di Trieste – Dipartimento di Scienze Giuridiche, del Linguaggio, dell’Interpretazione e della Traduzione.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 + = 14

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum