LENIĆEVA LISTA: “Vernon, Florida” Errola Morrisa

Klubodrom Pulske filmske tvornice donosi ovoga četvrtka, 18. lipnja u 20 sati Lenićevu listu u sklopu koje će publika pogledati dokumentarni film „Vernon, Florida“ (1981) američkog redatelja Errola Morrisa. Uvodničar i moderator bit će filmski autor i kritičar Elvis Lenić, a ulaz na program je slobodan.

Poster

Morrisov prvijenac „Vrata raja“ (Gates of Heaven, 1978) o grobljima ljubimaca i načinu na koji se vlasnici nose s njihovim gubitkom prikazan je u Klubu PFT-a pred točno godinu dana, odnosno 18. lipnja 2014. Njegov drugi film „Vernon, Florida“, čije je izvorno ime „Nub City“, početno je bio fokusiran na stanovnike grada koji su novac od osiguranja dobivali režući vlastite udove. Vernon je, naime, imao najvišu ratu takve osiguravajuće prijevare od bilo kojeg drugog mjesta u Americi. Nakon što su mu protagonisti, u strahu od razotkrivanja, zaprijetili smrću Morris je „Nub City“ pretvorio u „Vernon, Floridu“.

VernonFlorida

U njemu pronalazimo čitav niz ekscentrika, a Morris je u skladu s osobnim stilom pustio protagoniste da slobodno govore. Mnogi među njima dijele neobično bliski odnos sa životinjama, počevši od čuvara kornjača i uzgajivača crva pa sve do izuzetno entuzijastičnog lovca na purane koji o tim pticama govori s poštovanjem unatoč tome što ih lovi i ubija. Upoznajemo i propovjednika čija je propovijed posvećena značenju riječi „dakle“ te par koji u staklenki čuva pijesak iz Nacionalnog parka White Sands za kojega smatraju da se zahvaljujući radijaciji počeo multiplicirati. Kao i većina ekscentrika Morrisovi protagonist ne samo da ne vide ništa čudno u svom stilu života već čudnima doživljavaju svoje normalne susjede. Na kraju, rezultat je fascinantna i poprilično morbidna razglednica iz ruralne Amerike.

vernon3

Lenićeva lista je filmski program Kluba Pulske filmske tvornice kojega kritičar i redatelj Elvis Lenić posvećuje dokumentarcima različitih tematika i stilskih pristupa. Namjera je obuhvatiti filmove različitih godišta i kinematografija, kao i rubna ostvarenja koja koketiraju s drugim filmskim rodovima (eksperimentalni, igrani i drugo), rukovodeći se prvenstveno umjetničkim a ne trendovskim kriterijima.

Izvor

Leave a Reply


+ 2 = 11

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum