2. DAN PUF-a – Mitologija nekoć i danas

Energičnom plesnom predstavom „Súper Tejido Limbo“ izvanrednog dua Waltera Cobosa i Jorgea Bernala iz kolumbijske plesne skupine Maldita Danza nastavljen je sinoć u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula 21. međunarodni kazališni festival PUF. Unatoč tome što je bilo nemoguće otkriti priču koja se krije iza briljantne izvedbe plesača, s naglaskom na Jorgea Bernala, predstava osvaja bogatom koreografijom, dojmljljivim kostimima i uspješno odabranom glazbom koja je varirala od latino-američkih ritmova do elektronike i zvučnih efekata. Od prvih «taktova» ona hvata gledatelje u snažnu vizualnu bujicu te ih podjednakom silinom nastavlja voditi sve do iznenadnog kraja, ostavljajući ih željnih bisa.

P1090861 (600x450)

Cobos i Bernal isprva su jedno, ali stvari nisu nepromjenjive. Tako je uslijedio proces razvajanja, odnosno stvaranja muškog i ženskog principa – različitih, ali komplementarnih. Ritual života, cikličnost i suprotnosti imanentne egzistenciji (ne samo maskulinitet-femininitet, nego i humano-životinjsko, prirodno i društveno) prepričani su kroz pokret koji kombinira različite kulturne utjecaje, kao i suvremeno i arhaično, asocirajući pritom na pradavni ples i zaboravljena vremena.

P1090892 (450x600)

Bernal, odjeven u suknju i plave kože kao Krišna, izgleda poput mitološkog bića. U pitanju nije samo boja puti nego i njegova ambivalentna seksualnost – iako je u suknji, ima bradu – jasno obilježje muškarca – a sama suknja kasnije otkriva najočigledniji dokaz muškosti. Osim toga, dojmu davnine doprinose i talismani i amajlije, jedini predmeti korišteni u predstavi (primjerice kokošja glava i noge, perje i perle).

P1090886 (600x450)

S druge strane, pre-poznatom koliko i nužnom tematikom pozabavio se u predstavi «Peregrinus» poljski Teatr KTO, koji je na Forumu ispričao na populistični način «problematiku» sadašnjeg čovjeka, korporacijskog roba. Navodnici su zbog reakcije dijela publike koji je entuzijastičnim pljeskom u ritmu glazbe pratio nimalo hermetičnu presliku «tužne, zastrašujuće i groteskne ‘digitalne’ civilizacije» pokazujući pritom dobro apsorbiranu lekciju izrabljivačke politike.

P1090901 (600x450)

Odijelo koje čini čovjeka, a koje je s vremenom postalo simbolom okrutnog modernog sužanjstva čini nas sve jednakima. Različite kravate ne tvore razliku, osobito kada sve glave postaju iste. To su glave bezličnog, ćelavog i bezobzirnog starca koji ubija u sebi i svemu oko sebe ikakvu duhovnost, ljubav i ljepotu.

P1090940 (600x450)

Čovjek je ono što se od njega na poslu traži i spreman je učiniti i biti štogod se od njega zahtjeva – bila to ovca ili seksualni objekt. Isprazni rituali, od iluzije zajedničkog «konstruktivnog» rada, pa sve do objedovanja, hobijanja i partijanja, najbolje su predočeni podjelom darova – ukrasnim papirom i mašnama omotanih kutijica u kojima nema ništa doli zraka. Lutke na proizvodnoj traci plešu kako gazda svira. Oni su potrošna roba bez da su toga svjesni i svojevoljno pristaju na vlastito definiranje u terminima maksimalnog prilagođavanja, podložnosti, lažne afirmacije i odustajanja od osobnosti.

P1090920 (600x450)

 Predstava prepoznaje problem, međutim zbog nedostatka prikaza izlaza iz naizgled bezizlazne situacije, otpora ili pak uskraćenog pristanka bar jednog od likova ona ostaje prazna, bez katarze ili bar skromnog recepta za moguće izlječenje.

P1090948 (600x450)

Redatelj i scenaristist predstave je Jerzy Zon, koji je ujedno odabrao glazbu. Za maske je zaslužna Spitfire Company, dok je scenski pokret i scenografiju osmislio Eryk Makohon.

Tekst i foto Ivana-Nataša TURKOVIĆ

Leave a Reply


2 + = 6

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum