Elm Street Escape

Bend Elm Street Escape osnovan je na ljeto 2013. godine, kao glazbeni eksperiment s ciljem spajanja elemenata elektronske glazbe s rockom. Neuobičajen žanrovski spoj pokazao se kao uspješnom kombinacijom, što potvrđuje i pobjeda na 36. RiRock festivalu. Uoči druge godišnjice postojanja sastava, porazgovarali smo s njegovim članovima.

Kako je nastao Elm Street Escape? Od kud ime?

– Bend Elm Street Escape nastao je sa željom spajanja elektronike i rock muzike. Eliša Papić bavi se elektronikom već duže vrijeme i on i Ante Debeljuh su započeli spajati ta dva izričaja. Kako se svi znamo iz srednje škole počelo je okupljanje benda. Svatko od nas već je svirao u nekom bendu te se jako dobro znamo kako privatno tako i muzički. To okupljanje je „obavljeno“ prilično brzo pa smo započeli svirati. Elm Street Escape, kao ime benda, je sinulo Anti Debeljuhu godinama još u nazad i uz male preinake i konzultacije s bendom došlo je do tog imena.

1012969_10153408506022468_334549648734635342_n

Tko su članovi benda?

– Ante Debeljuh na gitari i vokal koji je ranije nastupao s autorskim bendovima. Svira gitaru od malena, štoviše čak se i u nekim bendovima okušao na drugim instrumentima i to vrlo uspješno. David Košara, klavijaturista, također, ima iskustva s autorskim bendovima. Ante i David su kroz sve bendove prolazili zajedno i radi se o dugogodišnjoj suradnji. David se tek prije nekoliko godina okušao na klavijaturama. Manuel Manzin, saksofonista, koji bendu daje taj jedan poseban „gušt“, u prošlim suradnjama surađivao je najviše s Elišom Papićem. Manuel je član Big Banda Grada Pule te ima iza sebe i završenu Glazbenu školu. Eliša Papić, zaslužan je za taj elektronski dio kojim se uspješno bavi već godinama i niže uspjehe na tom području. Pored elektronskog djela, koji je nama iznimno bitan, svira i gitaru u bendu te pjeva. Kao što je već rečeno, u prijašnjim suradnjama najviše je surađivao s Manuelom. Saša Stepanović, bass gitara i vokal, također, ima iza sebe Glazbenu školu. Tokom godina često je surađivao s Antom i Davidom te i u pokojim ostalim projektima. Eric Vojak, bubnjar. Kao mali je počeo svirati gitaru, no onda je otkrio svoju pravu ljubav, bubnjeve. Uz Elm Street Escape, vrlo je uspješan s energičnim metal bendom iz Pule, Mortal Divinity.

Šarenilo vašeg zvuka teško je svrstati u određeni žanr, a sami se opisujete kao „sexy, electronic, rock bend“. Bend je nastao kao svojevrsni glazbeni eksperiment koji spaja elektroniku i rock, i to veoma uspješno. Od kud ta ideja? Tko su vam uzori?

Ideja spajanja elektronike s rockom dugo godina nam je bila na pameti. No, Ante i Eliša su prvi to proveli u djelo. Svi smo započeli svoje prve muzičke korake sa starim dobrim rockom i svatko od nas to nosi u sebi. Uz to, Eliša je najbolje poznavao taj elektronski dio kojim se već ranije bavio i od tuda je nastala ta ljubav spajanja novog i starog izričaja. Uzori nisu samo bendovi izvođači koji rade isti spoj. Ima ih jako puno s obzirom da se svatko od nas pomalo razlikuje u svojim uzorima, od old school rocka, psihodelije, progresive, jazza, funka metala i tako dalje, ali oni koji se najviše preklapaju su: Radiohead, Pink Floyd, Led Zeppelin, Porcupine Tree. Naravno uz te uzore svatko od nas ima još cijelu individualnu paletu uzora koja utječe na svakoga pojedinačno.

11082553_1405994949717712_2105901298670886098_n

Kakve su reakcije publike? Kome je vaša muzika namijenjena?

– Reakcije publike su za sada vrlo pozitivne, ponekad čak i iznenađujuće s obzirom da sviramo taj spoj elektronike i rocka, a uz to dodajte još i saksofon, što nismo imali prilike baš često čuti. Zapravo, nismo znali kakva bi očekivanja trebali imati. Publika je premašila naša očekivanja što dokazuje i pobjeda na RiRocku kojoj se stvarno nismo nadali. Naša muzika nije nikome specifično namijenjena. Jednostavno volimo svirati ovo što sviramo i uživamo u tome. Ako se nekome svidimo super, i svatko kome se svidimo će naći nešto drugo što mu/joj se sviđa. Volimo spajati različite izričaje i eksperimentirati s time i ako netko uživa u tome barem upola kao i mi, presretni smo!

Iza vas je nekoliko nastupa u Rijeci i Puli, te, kao što se spomenuli, osvojeno prvo mjesto na 36. RiRock festivalu. Kao nagradu na ovom potonjem osvojili ste snimanje EP albuma. Kako je prošao rad u studiju? Jeste li zadovoljni konačnim proizvodom?

– Pobjeda na RiRocku došla je stvarno kao iz vedra neba i nitko joj se nije nadao. Ono što je proizašlo iz toga nama jako puno znači. Osvojili smo snimanje EP-a „Gray’s Guide“ u studiju Veles, kod genijalnog Damira Markotića, vlasnika studija. S njime smo postigli prekrasnu suradnju i definitivno ju želimo nastaviti. Snimanje je trajalo od 29. prosinca 2014. do 11. travnja 2015. godine. Cjelokupan proces bio je vrlo ugodan bez nekih većih poteškoća i iznenađenja, vrlo profesionalno, ali opet u opuštenoj atmosferi za što je zaslužan Damir Markotić. Jako smo mu zahvalni na svemu. S konačnom verzijom EP-a smo jako zadovoljni, bilo je puno rada, ali na kraju se taj rad definitivno isplatio.

11024703_10205058632598183_9106860096261454184_n-450x450Debitantski EP ”Gray’s Guide” donosi pet pjesama koje se dotiču svima nama poznatih pitanja poput ljubavi, nade, gubitka, uspjeha itd. Tko je autor pjesama?

– Sve pjesme s „Gray’s Guide“-a, muzički dio, radimo svi zajedno, tako da smo svi autori muzike. Što se tekstova tiče, Ante Debeljuh je autor teksta pjesama „Gray’s Guide to the Underworld“ i „ Devil’s Hollow or the One About Something Long Gone“, a Eliša Papić je napisao tekst za „AnanSol“, „Host of Walls“ i „Dreamer Darkly“. Same poruke su refleksije nekih naših razmišljanja kako o prošlosti tako o budućnosti, pogleda na neke svakodnevne probleme, pa čak i na lijepe stvari. To su priče koje nas vode, tište, tješe, čine i sretnima i tužnima, a ponekad i nostalgičnima.

Koji su vam daljnji planovi?

– Planovi su završiti drugi krug pjesama koji bi se nastavio na ovaj prvi dio i to snimiti. Predstaviti se s koncertima možda nekoj drugoj publici van Rijeke i Pule, te dalje svirati i uživati što više možemo u onome što volimo.

Razgovarala Lorna ZIMOLO

Leave a Reply


− 2 = 5

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum