I Prince „prelazi“ na Tidal

Fanove funky legende Princea obradovat će vijest da u rujnu stiže njegov novi glazbeni uradak. Međutim, žele li ga čuti, morat će se pretplatiti na platformu Tidal. Naime, prema pisanju Guardiana, slavni Prince je ovih dana najavio da će njegov novi album – Hitnrun – biti objavljen isključivo putem Tidal streaming servisa. Riječ je o novijoj platformi s oko pola milijuna pretplatnika koju je u ožujku ove godine od švedske tvrtke Aspiro za 56 milijuna dolara otkupio jednako slavni glazbenik Jay Z. Promovirao ga je kao „pravu revoluciju u glazbenom biznisu i ljudskim pravima“, platformu koja će, za razliku od drugih sličnih servisa poput Spotify i Pandora radia, biti pravednija prema glazbenicima (koji će pristupanjem postajati i suvlasnici), a fanovima će pružati kvalitetnije i potpunije iskustvo.

prince

Princeov album Hitnrun trebao bi izaći 7. rujna, nosi isto ime kao i opsežan niz gerilskih nastupa koje je diljem SAD-a odradio prošle godine, a nadovezuje se na dva albuma, Art Official Age i PlectrumElectrum, objavljena lani. Dok još Prince nije službeno izrekao svoju odanost Tidalu, prvi put je ta poslovna povezanost obznanjena tijekom koncerta za mir Rally 4 peace, koji se u svibnju uživo prenosio na toj platformi. On je tada objasnio razloge zbog kojih se opredijelio za Tidal, navodeći da mu je za to trebao samo jedan sastanak, te 90 dana za pripremu materijala: “Ako je to ono što se osjeća kao sloboda, onda je Hitnrun ono što zvuči kao sloboda”, rekao je Prince tom prilikom, dodavši: “Nakon tog jednog sastanka, bilo mi je očito da su Jay Z i tim koji je okupio u Tidal-u prepoznali i pozdravljaju trud koji pravi glazbenici ulažu u svoj rad, kako bi postigli najbolje što mogu u ovom ključnom trenutku za glazbenu industriju. Drugo, Tidal nas je počastio s nerestriktivnim sporazumom koji nam ponovno omogućuje da nastavimo stvarati umjetnosti na način na koji smo navikli i izuzetno smo zahvalni za njihovu velikodušnu podršku.”

Jay Z je, pak, naglasio: “Prince je uvijek bio vizionar, slobodni mislilac. Ponosni smo što možemo ponuditi njegov opsežan opus – od albuma 1999, Purple Rain, itd, glazbu koja je inspirirala mnoge u Tidalu. Također, uzbuđeni smo što ćemo udomiti i njegov novi album, Hitnrun. Prince i Tidal dijele uvjerenje da svi kreativci trebaju imati mogućnost komunicirati izravno s onima koji ih vole i podržavaju. Ovo partnerstvo s Princeom predstavlja filozofiju Tidala u njenom pravom obliku, personalnu povezanost s publikom i izravnu isporuku umjetnosti svijetu.” Prince je još u srpnju, bez ikakvog pojašnjenja, sve svoje materijale povukao sa svih drugih streaming platformi izuzev Tidala. Npr. iz platforme Spotify tada su izjavili da su zamoljeni da uklone njegov katalog, te se nadaju “da će uspjeti Princeovu glazbu vratiti što je prije moguće.”

Tidal Launch Event NYC #TIDALforALL

Jay Z-jeva supruga Beyonce, zatim Rihanna i Madonna, a sada i Prince, značajnije su glazbene zvijezde koje su se priklonile Jay Zevom poslovnom prvijencu i ujedno postali njegovi dioničari, a tu su još i Kanye West, Nicki Minaj, Daft Punk, Jack White, Arcade Fire, Usher, Alicia Keys, Chris Martin, Calvin Harris i mnogi drugi, jer se lista poznatih imena svakodnevno nadograđuje. Govoreći o svojoj viziji  za Tidal, reperski multimilijunaš Jay Z rekao je da on, kao i njegovi slavni kolege i pristaše, žele da Tidal postane prva glazbena streaming platforma u vlasništvu umjetnika, koja će vraćati 75% svojih prihoda natrag u glazbenu industriju (u usporedbi s 50% koliko npr. plaćaju Spotify i Pandora). Međutim, Jay Z-jev projekt nije naišao na jednodušno odobravanje. Naprotiv, do sada je doživio i lavine napada od onih kojim se ne slažu s Tidal koncepcijom naplaćivanja članarine i smatraju da je ulaskom u poslovne vode izgubio vezu sa svojim fanovima. Mnogi se i sprdaju na njegove priče o „početku novog doba u glazbi“ i „revoluciji protiv glazbene industrije“, podsjećajući ga da je upravo ta industrija od njega stvorila današnjeg bogatuna i predviđaju mu brzu propast. No, komentiraju oni neutralniji, čak i ako mu poduhvat ne uspije, Jay Z ima dovoljno novaca da se upusti u tu vrstu „kockanja“.

Priredila D. K.

Leave a Reply


3 + = 4

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum