MLADI NA USPONU: RAZGOVOR S POLITE BASTARTOM I STEPPA ARTOM

U sklopu projekta “Youth on Rise – Mladi na Usponu” kojim se nastoji oživiti pulski De Villov uspon, prošlog se petka izložbom predstavilo dvoje lokalnih street art umjetnika Polite BastART (Vedran Štimac) i SteppaART (Stefan Černi) čiji radovi, bili oni iscrtani na papiru, fasadi, stickeru, majci ili nekoj drugoj podlozi, jednako oduševljavaju i intrigiraju. Ohrabreni pozitivnim kritikama na društvenim mrežama i podrškom nešto iskusnijih kolega, odlučili su nastaviti stvarati ono što vole ali i potaknut ostale da učine isto.

“Ljudi bi trebali prepoznati neki svoj duh i izvući što više svoje kreativnosti” voljeli bi da “kad gledaju naše radove to probudi i njihovu individualnost koju svatko od nas ima u sebi ali je možda još nije pronašao.”

oboje s majcama

Oboje uspješno spajaju više tehnika ilustriranja s velikim naglaskom na detalje, a u kratkom su vremenu razvili prepoznatljiv stil koji koriste kako bi “ono što zapažaju prenijeli na papir” ili izrazili svoje unutarnje osjećaje i osobne stavove. I dok je Vedran za svoje motive do sada uglavnom koristio portrete poznatih povijesnih ličnosti čija djela ili život koji su vodili prikazuje unutar njihovih lica, na Stefana je veliki utjecaj imala reggae glazba i kultura s obzirom da je dugo vremena član kolektiva PulaP Reggae Station.

zajednički zid

Osim uspjeha koji su postigli samostalno ovaj je dvojac realizirao mnogobrojne zajedničke projekte među kojima je i izložba na De Villovom usponu koju smo iskoristili kao priliku kako bi porazgovarali s njima i saznali nešto više o njihovim početcima, radovima, budućim planovima, street artu općenito i još mnogo toga.

Kako je sve počelo? U kojem ste se trenutku odlučili ozbiljnije pozabaviti umjetnošću i pokazati javno vaše radove? Gdje crpite ideje za svoje motive? Što vas i tko vas inspirira?

steppa glazbapjesnici join

Koliko je vremenski potrebno da vaši radovi nastanu? Koliko vremena provodite u tom kreativnom procesu?

10373726_567976589977709_7040945028380696366_nevolucija

Izlaganje u zatvorenim prostorima – više ili manje formalnim galerijama muzejima, crtanje na ulici – na javnim površinama, product design – izrada majci, stickera, covera za albume… Što vam je od svega toga najdraže? I zašto?

stikeri zajedno

Kad spomenemo street art odnosno stvaranje nekog rada na javnoj površini mnogi imaju dojam da ti radovi nastaju u noćnim satima, vrlo brzo i na nelegalan način. Koliko ima istine u svemu tome? Jeste li ikad imali problema s prolaznicima ili možda zakonom? Kako birate lokaciju?

morskeSean Connery - 007 Indirekt - Umag

Kakvo je stanje street arta u gradu Puli? I kako stoji općenito Hrvatska na mapi svjetske street art scene? Što mislite o suradnjama s ostalim umjetnicima te koji su vam budući projekti?

 

Tekst i snimak Maja ISKRA

Leave a Reply


6 + = 8

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum