POLUOTOK RADOSTI – Barokna glazba u galeriji Sveta Srca

U sklopu ovogodišnjeg izdanja festivala komorne glazbe Poluotok radosti preksinoć je u pulskoj galeriji Sveta srca održan koncert na kojem su nastupili mezzosopranistica Nataša Antoniazzo i čembalist Krešimir Has. Već šestu godinu za redom ovaj glazbeni festival posvećen je promociji mladih domaćih glazbenika, a njegove ovogodišnje posebnosti ukratko je prokomentirala organizatorica Vesna Ivanović Ocvirk.

slika 1

„Festival je 6. kolovoza svojim koncertom otvorio mladi violinist iz Rijeke, Matej Mijalić jer nam je cilj promovirati upravo mlade domaće talente, a kako se ove godine festival održava u galeriji Sveta Srca, namjera nam je bila glazbom se približiti tematici izložbe „Istra, lav i orao“. Tako smo se dogovorili s našim partnerima, a to su Arheološki muzej Istre i pulska Turistička zajednica. Upravo iz tog razloga, u sklopu ovogodišnjeg festivala, dva su koncerta posvećena baroknoj glazbi koja se odlično uklapa u povijesno razdoblje od 14. do 18. stoljeća kojem je izložba posvećena. Proteklog je tjedna tako koncert na lutnji održao Diego Leverić, a ovoga puta imamo nastup mezzosopranistice uz pratnju čembala“, kazala je Ivanović Ocvirk dodavši kako je veoma zadovoljna ovogodišnjim odazivom publike.

slika 4

Nataša Antoniazzo i Krešimir Has koncert su otvorili odabranim skladbama iz zbirke pjesama Gabriella Pulitia „Sacri Concentus“ iz 1614. godine te skladbama iz zbirke pjesama „Pungenti dardi Spirituali“ iz 1618. godine. Krešimir Has na čembalu je solo izveo tri frottole istarskog glazbenog nakladnika, tiskara i skladatelja Andrije Motovunjanina, a koncert je zatim nastavio izvedbama skladbi iz zbirki pjesama „Lilia Convallium“ i „Sacri accenti“ iz 1620. godine. Za kraj, publika je imala prilike čuti praizvedbu skladbi „Me senti in gringola“, „Dove quel tempo“ i „Me stupisso inveritae“. Riječ je o skladbama nepoznatog autora koje pripadaju zbirci pjesama „Arie Nove“ iz 1741. godine, a koje su pohranjene pronađene u pazinskom Državnom arhivu.

slika 2

Mezzosopranistica Nataša Antoniazzo rođena je u Puli, a magistrirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Snježane Bujanović Stanislav. Također, usavršavala se kod svjetski renomirane hrvatske mezzosopranistice Ruže Pospiš Baldani, a magistrirala je i na Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost u Beču. Redovno održava solističke koncerte i koncerte komorne glazbe, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, a posebice u Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Španjolskoj i Italiji. Godine 2013. objavila je svoj prvi solistički nosač zvuka naslova „Barokna glazba sjeverne Hrvatske“ uz suradnju orguljaša Višeslava Jaklina, a u izdanju „Cantusa“.

slika 3

Orguljaš i čembalist Krešimir Has također je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, a svoju je umjetničku djelatnost usmjerio prema glazbi visoke renesanse i baroka. Redoviti je suradnik Varaždinskog komornog orkestra te je solist i član Hrvatskoj baroknog ansambla. Dobitnik je više nagrada za svoje umjetničko te liturgijsko – glazbeno djelovanje, a kao solist i komorni umjetnik posebnu pažnju posvećuje izvedbama rijetko izvođenih djela za čembalo i orgulje kao i istovrsnim djelima komornog karaktera.

Tekst i foto Marko PERCAN

Leave a Reply


4 − 3 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum