Predstavljanje Hrvatske na Sajmu knjiga u Frankfurtu

Nastup Hrvatske na Sajmu knjiga u Frankfurtu, koji se ove godine održava od 14. do 18. listopada, organiziraju Ministarstvo kulture RH, udruga KURS iz Splita i književna agencija Sandorf iz Zagreba. Oko 20 hrvatskih nakladnika predstavit će svoju produkciju u paviljonu 5.0  (štand D -117).

Screen Shot 2015-09-21 at 10.49.00

Osim promocija i predstavljanja izdanja i autora na štandu Hrvatske, program predstavljanja obuhvaća i promociju knjige Smijeh slobode – Uvod u Feral Tribune autora Borisa Pavelića (u izdanju nakladničke kuće Adamić iz Rijeke) o povijesti novine Feral Tribune, a koja je u kratkom vremenu u Hrvatskoj doživjela velik uspjeh. Sve je veće zanimanje i međunarodne javnosti, jer je Feral upravo zbog svog „smijeha slobode“ bio poznat u cijeloj Europi.

Dnevna novina iz Frankfurta Frankfurter Rundschau, uz financijsku potporu fondacije Allianz Kulturstiftung iz Berlina, uoči otvaranja ovogodišnjeg Sajma knjiga u Frankfurtu objavit će podlistak posvećen Feralu, a u kojem će na njemačkom jeziku biti objavljeni ulomci iz knjige Smijeh slobode s kronološkim pregledom povijesti Ferala te članci nekih od najuglednijih Feralovih novinara.

Pored promocije knjige na hrvatskom štandu, na štandu Frankfurter Rundschau vodit će se razgovor o slobodi i satiri u vremenima ratova i nacionalizama.

U frankfurtskom muzeju Senckenberg Museum će u četvrtak 15. 10. biti održana tribina na temu slobode satire i medija, a na istom mjestu u petak 16. 10. tribina na temu Svijet u stanju trajne krize: Što je Europa mogla naučiti od bivše Jugoslavije? poslije koje će dvojac Lucić-Dežulović izvesti satirično-glazbeni performans Pjesmom i plesom kroz Euroslaviju. Veliku pomoć organizatorima je oko prezentacije programskog dijela vezanog zaFeral pružio Darko Vidovć iz Frankfurta.

Na hrvatskom štandu održat će se i promocija romana Bura. Priča o vjetru austrijske autorice Ruth Cerha, a koja je organizirana u suradnji s izdavačem Frankfurter Verlagsanstalt

Kao i prošle godine, a zbog iznimno dobrog odjeka i kasnije ostvarenih suradnji, drugog dana sajma održat će se domjenak za međunarodne izdavače, agente, pisce, prevoditelje i druge goste

U subotu će se na hrvatskom štandu predstaviti časopis za kulturni život migranata hrvatskog podrijetla u Njemačkoj Riječ – Das Wort.

Detaljan program po danima: 

Četvrtak, 15. listopada, 2015.

 • Vrijeme: 12.00 – 13.00
 • Mjesto: Hrvatski štand, Halle 5.0  D117

promocija knjige: “Smijeh slobode – Uvod u Feral Tribune autora Borisa Pavelića

Sudjeluju: Osnivači i novinari Ferala Viktor Ivančić, Boris Dežulović i Predrag Lucić, autor knjige Smijeh slobode Boris Pavelić

Moderacija: Danijel Majić (Novinar, Frankfurter Rundschau)

Prijevod: Alida Bremer

 • Vrijeme: 17.00 – open end
 • Mjesto: Hrvatski štand, Halle 5.0  D117

________________________________

 • Happy Hour na hrvatskom štandu!

Domjenak za književne agente, nakladnike, pisce, prevoditelje i druge posjetitelje hrvatskog štanda

________________________________

 • Vrijeme: 20.00 – 22.00
 • Mjesto: Bistro im Senckenberg Museum

Senckenberganlage 25

60325 Frankfurt am Main

Tribina: Smije li se to? O slobodi satire i medija 

Sudjeluju: Viktor Ivančić, Boris Dežulović, Predrag Lucić i novinarka berlinskog Tageszeitunga (taz) Doris Akrap

Moderacija: Wolfgang Klotz (Direktor Central and Eastern European Online Library)

Prijevod: Alida Bremer

Petak, 16. listopada, 2015.

 • Vrijeme: 13.00 – 14.00
 • Mjesto: Hrvatski štand, Halle 5.0  D117

Promocija: Ruth Cerha čita iz svog romana Bora. Eine Geschichte vom Wind (Bura. Priča o vjetru) (Frankfurter Verlagsanstalt, 2015)

Moderacija: Alida Bremer

Čitatelji i kritika su oduševljeni novim romanom austrijske spisateljice koji se odigrava na jednom hrvatskom otoku na Sjevernom Jadranu. U romanu se vješto isprepliću priče o povijesti ovog otoka i o migracijama koje su nekadašnje stanovnike odvodile s otoka iz raznih razloga – osobnih, političkih ili ekonomskih, o novim nomadima-umjetnicima poput pripovjedačice, koja bježi iz Beča na otok u potrazi za samom sobom, ali i za ljubavlju, o buri i o mediteranskoj kuhinji.

________________________________

 • Vrijeme: 14.30 – 15.00
 • Mjesto: Štand dnevne novine Frankfurter Rundschau, Halle 3.1 Standnummer C48

Diskusija: Sloboda i satira u vremenima ratova i nacionalizama

Sudjeluju: Viktor Ivančić, Boris Dežulović i Predrag Lucić

Moderacija: Danijel Majić (novinar, Frankfurter Rundschau)

Prijevod: Alida Bremer

________________________________

 • Vrijeme: 20.00 – Open End
 • Mjesto: Bistro im Senckenberg Museum

Senckenberganlage 25

60325 Frankfurt am Main

Jedanput do Europe i natrag: Večer s Feralovcima

1) Diskusija: Svijet u stanju trajne krize: Što je Europa mogla naučiti od bivše Jugoslavije?

Sudjeluju: Michael Thoss (Direktor fondacije Allianz Kulturstiftung iz Berlina),Viktor Ivančić, Boris Dežulović i Predrag Lucić

Moderacija i prijevod: Alida Bremer

2) Pjesmom i plesom kroz Euroslaviju

Satirično-glazbeni performans Borisa Dežulovića i Predraga Lucića

Prijevod: Alida Bremer

3) Party mit DJ Semjuel

Subota, 17. listopada, 2015.

 • Vrijeme: 12.00 – 13.00
 • Mjesto: Hrvatski štand, Halle 5.0  D117

Riječ, Das Wort

Predstavljanje časopisa za kulturni život migranata hrvatskog podrijetla u Njemačkoj 

Sudjeluju: Mirjana Erstić (književna znanstvenica), Luka Ilić (teolog), Ivica Košak (jedan od izdavača časopisa, predsjednik Hrvatske kulturne zajednice u Wiesbadenu), Ana Kramarić (glavna urednica časopisa Riječ)

Moderacija: Aleksandra Brnetić (novinarka)

Izvor

Slika

 

Leave a Reply


2 − 2 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum