Izložba „Smrt fašizmu!“ Nemanje Cvijanovića u Galeriji Poola

Izložba Nemanje Cvijanovića naziva „Smrt fašizmu!“ bit će otvorena u utorak, 9. veljače, u 19 sati, u pulskoj galeriji Poola.

Naziv izložbe dio je slogana iz Narodnooslobodilačke borbe naroda i narodnosti bivše Socijalističke federativne Republike Jugoslavije za vrijeme Drugog svjetskog rata, koji je u kolovozu 1941. godine objavljen u Vjesniku, jednom od tadašnjih glavnih glasila Antifašističkog pokreta Nove Jugoslavije, a postao je opće poznat nakon smrti narodnog heroja Stjepana Steve Filipovića. On je prilikom javnog pogubljenja 1942. godine, dok mu je omča bila za vratom, uzviknuo „Smrt fašizmu – sloboda narodu!“ i tako javno osudio i njemačke okupatore, i njihove domaće suradnike.

3web.jpg.800x800_q85

Na izložbi u Galeriji Poola, Nemanja Cvijanović predstavlja, između ostalog, i tri arhivske fotografije partizanskog fotografa Huge Fishera (Ribarića), čiji su negativi sačuvani u Hrvatskom povijesnom muzeju. Vrijeme demokracije, kako je istaknuto u tekstu Alenke Gregorič o projektu „Smrt fašizmu!“ u Kulturnom centru Tobačna u Ljubljani 2013. godine, trebalo bi štititi osobna i politička prava svih građana. Također, podrazumijeva da društveni i privatni život građana nije podređen ciljevima državnog vodstva.

„Usprkos svim poznatim definicijama demokracije, kako ukazuje Cvijanović izložbom, nemoguće je oteti se dojmu da živimo u trenutku u kojem moćne zemlje proširuju svoju političku i ekonomsku moć nad slabijima. Najšire gledano, na djelu je suvremeni imperijalizam velikih zapadnih zemalja koje su i tokom povijesti bile kolonijalne sile.

Likovno se ‘obračunavajući’ sa životinjama koje simboliziraju nadmoć, predstavljenim na grbovima odabranih imperijalističkih zemalja, Cvijanović skreće pažnju na prisutnost simbola, te političkih i ekonomskih koncepata o kojima bi bar trebalo raspravljati, ako ne i cenzurirati ih, baš kao odgovor na neumorno inzistiranje neofašističkih segmenata lokalnog političkog establištmenta, na provođenju kulturnog i povijesnog revizionizma u post (neo) kolonijalnim društvima kao što su primjerice zemlje iz regije bivše Jugoslavije“, navodi se u katalogu izložbe.

Nemanja Cvijanović rođen je u Rijeci 1972. godine. Diplomirao je 1998. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji, a postdiplomske studije završio je 2010. godine na Arhitektonskom sveučilištu IUAV u Veneciji. Izlagao je na velikom broju samostalnih i skupnih izložbi u međunarodnim institucijama, te je sudjelovao na značajnim međunarodnim izložbama poput Manifesta 9 i 14. Međunarodno kiparsko bienale u Carrari.

Izvor

Leave a Reply


7 − 6 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum