Bijele večeri – „Opasne veze“ Choderlos de Laclosa i Frearsa u Pulskoj filmskoj tvornici

Književno-filmske Bijele večeri Kluba Pulske filmske tvornice nastavljaju s programom ovoga četvrtka, 3. ožujka, u 20 sati projekcijom filma „Opasne veze“ Stephena Frearsa (1988.), koji je adaptacija istoimenog romana Pierrea Choderlos de Laclosa iz 1782. godine.

Glenn Close Directed by Stephen Frears

„Opasne veze“ („Les Liaisons dangereuses“) je francuski epistolarni roman Pierrea Choderlos de Laclosa u kojem su glavni likovi Markiza de Merteuil i Vicomte de Valmont. Ovi suparnici i bivši ljubavnici koriste zavođenje kao oružje kojim žele poniziti i degradirati druge te pritom uživaju u svojim okrutnim igrama i talentu za manipulaciju. Roman prikazuje dekadenciju francuske aristokracije neposredno prije francuske revolucije, no ujedno je to i amoralna priča. Knjiga je sastavljena isključivo od pisama raznih likova, Valmonta i Markize te njihovih žrtava koji priči daju dubinu.

Osnovne potke romana su zavođenje, osveta i ljudska zloba, a u vrijeme objavljivanja smatran je skandaloznim iako su stvarne namjere autora bile nepoznate. Kritičari navode da je Laclosova namjera ista kao i ona izmišljenog autora u romanu – napisati moralnu priču o korumpiranom plemstvu, što je problematično iz više razloga. Kao prvo Laclosov mecena bio je aristokrat Duc d’Orleans, a kao drugo svi likovi u priči su aristokrati, uključujući i kreposnim heroinu Madame de Tourvel. Jednako tako, najveći su obožavatelji knjige bili redom aristokrati i rojalisti, a unatoč etikete skandaloznosti obožavala ju je i kraljica Maria Antonietta.

dangerous-liaisons3

Filmska adaptacija romana iz 1988. godine u režiji Stephena Frearsa („Kraljica“, „Philomena“) temelji se na kazališnoj adaptaciji romana Christophera Hamptona, koji je napisao i scenarij za film. Glavne uloge odigrali su izvrsni Glenn Close, John Malkovich i Michelle Pfeiffer, a u filmu se pojavljuju i tada mladi i relativno nepoznati glumci Keanu Reeves i Uma Thurman. Posebne pohvale idu direktoru fotografije Philippeu Rousselotu i kostimografu Jamesu Achesonu koji su na iznimno uspješan i uvjerljiv način dočarali epohu u kojoj se odvija radnja.

„Opasne veze“ je osvojio i publiku i kritiku koja je posebno pohvalila glumu, no na 61. dodjeli Oscara Close i Pfeiffer nisu slavile (Malkovich nije bio ni nominiran). Film je ipak osvojio Oscare i to za najbolji adaptirani scenarij (Christopher Hampton), kostimografiju (James Acheson) i najbolju umjetničku direkciju (Stuart Craig i Gerard James).

Bijele večeri je program Kluba PFT-a kojeg vodi novinar Boris Vincek. Iz mjeseca u mjesec on dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča, a strukturiran je poput kluba čitatelja. Projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, dok je nakon gledanja na rasporedu diskusija s publikom. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je publika unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

Izvor

Leave a Reply


6 + 3 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum