Izložba Jugoslavenski omladinski tisak kao underground press: 1968. – 1972. (Beograd, Zagreb, Ljubljana)

U petak, 25. ožujka u Dnevnom boravku DC Rojc, s početkom u 20 sati otvara se izložba Jugoslavenski omladinski tisak kao underground press: 1968. – 1972. (Beograd, Zagreb, Ljubljana). Ova izložba bavi se unikatnim novinarskim žanrom razvijenim u socijalističkoj Jugoslaviji. Omladinski tisak skupni je naziv za niz publikacija namijenjenih omladini i izdavanih pod okriljem državnih omladinskih i studentskih organizacija.

Izvorno nastao kao dio sovjetskog propagandnog aparata, omladinski tisak u svojoj je jugoslavenskoj adaptaciji razvio brojne specifičnosti. Ova izložba bavi se jednom od njih, ukazujući na brojne sličnosti omladinskog tiska s američkim i britanskim underground magazinima iz istog razdoblja. Izložba će ukazati na brojna neočekivana formativna, sadržajna i politička preklapanja između dva žanra nastala u dva posve drugačija ideološka konteksta. Izložbu kustoski potpisuje Marko Zubak, a izvorno ju je producirala Galerija Galženica iz Velika Gorice.

10553688_1324989030848245_8394968067472260630_o

 O autoru:

Marko Zubak završio je Filozofski fakultet u Zagrebu, smjer povijest i filozofija. Magistrirao je i doktorirao na Odsjeku za povijest na Central European Universityju u Budimpešti s tezom o omladinskom tisku u Jugoslaviji (1968-1980). Tijekom studija radio je kao novinar, kritičar i urednik na zagrebačkom Radiju 101, te potom kao urednik u izdavačkoj kući Profil. Sastavio je književnu antologiju, publicirao stručne radove na raznim jezicima, sudjelovao na brojnim znanstvenim skupovima i kurirao nekoliko izložbi. Trenutno radi kao znanstveni istraživač na Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu gdje se bavi medijima, studentskim pokretima i supkulturama u socijalističkoj Jugoslaviji.

Leave a Reply


+ 3 = 11

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum