O pčelama i ljudima

 TV: VIŠE OD MEDA, redatelja Markusa Imhoofa

Više od meda

Fenomen pomora pčela, koji već niz godina brine znanstvenike i širu javnost, očito je vrlo intrigantan i švicarskom redatelju Markusu Imhoofu. Važnost pčela za čovječanstvo nije toliko u njihovim iznimno korisnim proizvodima, koliko je bitna njihova uloga u oprašivanju biljnih vrsta o čemu izravno ovisi proizvodnja hrane.

Čak je i Einstein jednom rekao da će čovječanstvo izumrijeti za četiri godine ako pčele nestanu s površine Zemlje. Suočen s ovim iznimno značajnim problemom, Imhoof je u dokumentarcu “Više od meda” (HTV 1, danas u 15.15) odabrao produkcijski zahtjevan pristup koji uključuje iskustva s različitih kontinenata. Njegovi protagonisti su američki proizvođač meda, švicarski pčelar iz Alpa, njemački i australski znanstvenici i drugi ljudi koji se izravno bave uzgojem ili proučavanjem pčela.

Budžet kojim je raspolagao Imhoof doista je impresivan, što si hrvatski dokumentarist ne može zamisliti ni u najljepšim snovima, a ta se produkcijska raskoš itekako osjeća u konačnom proizvodu. Osim što je snimao na različitim kontinentima, Imhoofov film obiluje atraktivnim kadrovima, naročito unutrašnjosti košnica koje su snimane minijaturnim kamerama, što je očito zahtijevalo puno utrošenog vremena i truda.

Njegov film prvenstveno je obrazovnog karaktera, iako sadrži i puno više od toga. Imhoof je također uspio obuhvatiti danas vrlo aktualnu ekološku tematiku, ali njegov dokumentarac ipak je najdojmljiviji u sekvencama koje ukazuju na grandioznost prirode i našu nemoć prema njoj, unatoč tehnološkim dosezima kojima se volimo dičiti. “Više od meda” je odličan primjer kako spojiti ozbiljan pristup s temom koja zanima široku publiku, što je recept koji svakako garantira uspjeh ako se dosljedno provede do kraja.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


6 − 4 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum