Samostalna izložba „Neplodna tla“ Sandre Vitaljić u rovinjskoj Batani

Samostalna izložba Sandre Vitaljić naziva „Neplodna tla“ bit će otvorena u subotu 19. ožujka u 19 sati u rovinjskom Centru vizualnih umjetnosti Batana. Sat vremena prije službenog otvaranja autorica će održati predavanje na temu izložbe.

Izložba „Neplodna tla“ donosi niz fotografija obilježenim traumom, povijesnim događajima i ljudskim iskustvom. Prikazane su fotografije logora, stratišta i ostalih mjesta zločina iz Drugog svjetskog i Domovinskog rata onako kako ona danas izgledaju. Lokacije na fotografijama nisu samo prekrasni pejzaži već i mjesta koja su snažno simbolički obilježena zahvaljujući povijesnom kontekstu i činjenici da su na ovaj ili onaj način pridonijeli formiranju nacionalnog identiteta. Šume, polja i rijeke iz narodnih priča i mitova postali su dio retorike u službi legitimiranja političkog diskursa i ideologije.

nepolodna-tla

Značenje mnogih događaja mijenja se zajedno s okolnostima, bez obzira što je mjesto, čak i uz ljudsku intervenciju, obično isto, golo, slično mjestima na kojima se ništa važno nije dogodilo. „Naslov „Neplodna tla“ odnosi se na našu nesposobnost da se suočimo s avetima prošlosti i krenemo dalje. Umjesto toga, ostajemo zaglavljeni u začaranom krugu međusobne mržnje i optužbi“, kaže autorica.

Sandra Vitaljić jedna je od najvažnijih suvremenih hrvatskih umjetnica čiji rad upućuje na fotografiju kao autonoman umjetnički medij. Rođena je u Puli 1972. godine. Magistrirala je fotografiju na Akademiji za film i TV u Pragu, a na istom fakultetu apsolvirala je doktorski studij iz povijesti i teorije fotografije. Zaposlena je kao izvanredni profesor  na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Članica je Hrvatske udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Njeni radovi nalaze se u stalnom postavu Moderne galerije u Zagrebu i zbirci Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Dobitnica je stipendije ArtsLink (1997.) u Ansel Adams Center for Photography i Fulbright (2006-7.) u Rochester Institute of Technology, Rochester. Živi i radi u Zagrebu.

Izvor

Leave a Reply


− 1 = 7

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum