Pozivi na konferencije

U pulskom Društvenom centru Rojc od 27. do 28. travnja bit će održana međunarodna konferencija “Open spaces for sharing and imagination” (Prostori otvoreni za dijeljenje i maštu). Kroz dva dana, 20 izlagača iz deset europskih gradova (Berlin, Lisabon, Bilbao, Bordeaux, London, Oberhausen, Liepaja, Beograd, Zagreb i Pula) razgovarat će o kreativnoj upotrebi napuštenih zgrada, te predstaviti primjere dobre prakse iz različitih kulturnih i društvenih centara. Program i prijavnice potražite na sljedećem linku: www.facebook.com/events/870424559747717/.

dc_rojc_unutarnje_dvoriste

Pod naslovom „It’s (about) Politics („To je politika/Radi se o politici“), svoj 81. susret će u Beču, Austria, od 5. do 8. svibnja održati europska mreža nezavisnih kulturnih centara TEH – Trans Europe Halles. Biti će to prostor za raspravu i razmišljanje o emancipacijskim potencijalima i utjecaju kulturnih praksi. U kontekstu narastajuće nelagode oko globalizacije i moći tržišta, gubitka demokracije, nejednakosti, nagrizanja solidarnosti i sve veće nesigurnosti posla i običnog dnevnog preživljavanja, ova će konferencija pokušati pronaći neke odgovore na pitanje što uopće znači biti „političkim“: Što to znači za svakog od nas? Kako postupiti? Kako možemo djelovati – kao pojedinci, kao kolektivi, kao institucije? Za više informacija i prijave posjetite: http://teh.net/next-meeting/.

wuk

U Montrealu, Kanadi, od 9. do 11. svibnja bit će održan međunarodni simpozij o mjerenju digitalnih kulturnih proizvoda. Prijelaz na digitalne metode kreiranja, proizvodnje i širenja kulturnih djela radikalno je promijenilo uvjete za njihovo statističko mjerenje, dovodeći u pitanje relevantnost sadašnjih statističkih podataka o kulturi. U tom kontekstu organizatori, UNESCO-ov Institut za statistiku i Opservatorij kulture i komunikacija iz Quebeca, okupiti će stručnjake statističare i istraživače iz drugih područja (npr. elektronska trgovina i autorska prava) iz cijelog svijeta, da bi razmatrali pitanja, metode, prakse i inovacije oko statističkog obrađivanja digitaliziranih kulturnih proizvoda. Više.

unesco

U organizaciji Fakulteta za društvene znanosti pri Nova Univerzitetu u Lisabonu, 17. i 18. studenog bit će  održana Međunarodna konferencija naslovljena: „Izgubljeni i preobraženi gradovi: digitalna perspektiva“. Grad je po definiciji živo biće – navodi se u obrazloženju konferencije – a prevodi se u zajedništvo pojedinaca koji dijele i djeluju na materijalnom, društvenom i kulturnom okruženju. Kao takav, grad nosi i povijest identiteta. Da bismo upoznali povijest grada potrebno je razumjeti naše mjesto u suvremenosti, dok vrijeme briše memoriju kroz razvoj i katastrofe. Gradovi mogu jednostavno nestati jer su izgubili svoj status u društvu, pretrpjeli teške katastrofe ili se transformirali toliko radikalno da njihovu povijest više nije bitno pratiti. Mogu, međutim biti i primjer uspješnog apsorbiranja izgrađenog i kulturne baštine kroz njihovu rehabilitaciju i ponovnu uporabu. Digitalna tehnologija danas igra važnu ulogu u proučavanju gradova i očuvanju njihove baštine. Također omogućuje suradnju interdisciplinarnih istraživačkih timova, često u stvarnom vremenu. Tako dobivena znanja unapređuju razumijevanje današnjeg grada i planiranje gradova budućnosti. U povodu 261. godišnjice velikog potresa u Lisabonu 1755., organizatori pozivaju znanstvenike i stručnjake iz područja istraživanja baštine, digitalnih humanističkih znanosti, povijesti, povijesti umjetnosti i informacijske tehnologije, s ciljem razmjene iskustava i znanja o digitalnoj baštini i stvaranja integrativne perspektive proučavanja izgubljene ili transformirane urbane stvarnosti. Preferiraju se radovi koji se bave sljedećim temama: Povijesni grad iz 2D u virtualnoj i proširenoj stvarnosti; Gradovi kao virtualni muzeji; Gradovi, turizam i digitalna baština; Digitalna baština: metodološki i epistemološki izazovi; Suvremeni grad i digitalni državljanstvo. Sažetke možete poslati na ovu adresu do 30. lipnja, a više informacija o konferenciji potražite na adresi: https://lostcitiesconference2016.wordpress.com.

lisbon

Priredila D. K.

Leave a Reply


8 + 5 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum