PROGRAMI ZA DJECU I MLADE NA 63. PULSKOM FILMSKOM FESTIVALU

I ove godine, posebna pažnja prilikom kreiranja svih festivalskih događanja vodila se kako bi što veći broj djece i mladih mogao sudjelovati na 63. Pulskom filmskom festivalu. Tako će filmski programi Pulica i Dizalica, posebno namijenjeni djeci i mladima, prikazati ukupno 11 filmova, a radionice Pustolovni laboratorij profesora Baltazara za djecu i RED za mlade bit će obogaćeni novim sadržajem. Bit će organiziran i okrugli stol na temu „Koliko je važno prikazivati filmove za djecu i mlade u popratnim programima filmskih festivala?“ kako bi još više osnažili potrebu i ponudu upravo za takvim sadržajima na festivalskoj sceni u Hrvatskoj. Mladi će moći aktivno sudjelovati u Festivalu i kroz Filmsku kritiku mladih filmofila te steći dragocjeno iskustvo kao dio volonterskih snaga.

MEDIJSKA2306

„Kroz filmski program Pulica prikazujemo suvremene hrvatske, europske i svjetske igrane i animirane dugometražne i kratkometražne filmove namijenjene djeci, ali i odraslima. To su filmovi koji su briljirali na brojnim festivalima filmova za djecu i mlade, a koji otvaraju vrata u druge nepoznate kulture i šarolike filmske izričaje. Program Pulice posebno je važan jer postavlja temelje za gledanjem alternativnog, manje komercijalnog filmskog sadržaja kojima su djeca svakodnevno izložena. Kroz ovaj program Pulski filmski festival odgaja svoju buduću festivalsku publiku. Da su djeca i roditelji prepoznali kvalitetu i potrebu za Pulicom govori i činjenica da su svake godine sve projekcije Pulice ispunjene do zadnjih mjesta“, navodi se u priopćenju Pula film festivala.

Tradicionalni Pustolovni laboratorij profesora Baltazara dvanaesti put ovoga ljeta otvara svoja vrata znatiželjnoj djeci. Animirani filmovi koje su prošle godine izradili polaznici Baltazara postali su službena špica Međunarodnog saveza europskih filmova za djecu (ECFA – European Children’s film association). Upravni odbor ECFA-e, čija je članica i Tanja Miličić, također članica našeg Umjetničkog savjeta, imat će ove godine sastanak u Puli. I ove godine najmlađe generacije stvaratelja, kroz sedmodnevnu radionicu, samostalnim odlučivanjem, predlaganjem ideja i naposljetku praktičnim radom, realizirat će vlastiti animirani film i u istom tjednu doživjeti premijeru svog uratka na velikom platnu. Kroz nezaboravnu pustolovinu, kao i prijašnjih godina, vodit će ih pustolovni duet mentora – Manuel Šumberac i Vibor Juhas.

Program Dizalica uspješno je porinut na 61. Pulskom filmskom festivalu, a posebno je namijenjen mladim filmoljupcima koji bi se po uzrastu mogli definirati kao stariji maloljetnici i mlađi punoljetnici, dakle mladež u dobi od 16 do 21 godine. Sukladno uzrastu filmovi se biraju imajući na umu njihovu kvalitetu, ali i tematiku kojom se bave, problemima odrastanja, prijateljstvom, prvim ljubavima, odnosu s roditeljima itd. Kako je jedna od okosnica 63. Festivala žene kao filmske autorice, u ovogodišnjem programu Dizalice čak se tri, od ukupno šest filmova, bave odrastanjem djevojaka, njihovom seksualnošću i pronalaskom mjesta u društvu.

„U suradnji s međunarodnim tvrtkama RED i MYTHERAPY i ove godine organiziramo filmsku kreativnu radionicu za mlade RED – osmišljenu u suradnji s Dadom Valentićem, osnivačem Mytherapy studija, vodeće svjetske tvrtke za digitalni mastering, te uz podršku tvrtki Red Digital Cinema i Adobe. Glavni je cilj ove sedmodnevne radionice uputiti mlade u najnovija dostignuća na polju filmske industrije i digitalne tehnologije te na taj način otkriti i potencijalne buduće zvijezde digitalne kinematografije. Uz stručno vodstvo Nerme Mehadžić, sudionici radionice napisat će i producirati svoj kratki film, snimiti ga koristeći RED DRAGON kamere, montirati u REDucation post-produkcijskom studiju te pogledati svoja ostvarenja na velikom platnu. I sve to na nivou profesionalnih filmskih redatelja“ stoji u priopćenju.

Upravo na temu „Koliko je važno prikazivati filmove za djecu i mlade u popratnim programima filmskih festivala?“ u sklopu 63. Festivala bit će održan i okrugli stol. Pulski filmski festival, jedan od deset najstarijih filmskih festivala u svijetu, a daleko najstariji u Hrvatskoj, već treću godinu zaredom organizira susret najznačajnijih hrvatskih filmskih festivala (Animafest, Avvantura FF – Film Forum Zadar, Dani hrvatskog filma, Festival Mediteranskog filma Split, Festival Novog filma Split, Festival tolerancije, Motovun FF, Vukovar FF, Zagreb DOX Zagreb, 25 FPS) s ciljem poticanja međusobne suradnje, razgovora o zajedničkim problemima te isticanja pojedinačnih planova razvoja. Bez sumnje ovo je jedna od najsvježijih i trenutno možda najvažnijih tema na hrvatskoj festivalskoj sceni, a susret u Puli omogućit će festivalskim organizatorima i umjetničkim direktorima da podjele svoja iskustva u radu s djecom i mladima, o edukativnim elementima njihovih programa, načinu selekcije filmova, a onim festivalima koji tek istražuju to područje i razmišljaju o otvaranju svojih vrata ovim vrlo važnim budućim gledateljima poslužit će kao temelj za budući razvoj. Kao potpora u isticanju važnosti razvoja nove publike u Puli će biti i predstavnici Međunarodnog saveza europskih filmova za djecu (ECFA).

Izvor

Leave a Reply


+ 9 = 17

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum