Bubnjarski virtuoz Marko Đorđević s Triom sveti ponovno u Mimozi

Trio sveti, jazz-rock sastav predvođen hvaljenim srpskim bubnjarom Markom Đorđevićem dolazi po drugi put večeras, 12.kolovoza, u rock bar Mimosa. Ovaj put, u suradnji s GROZGIjem, odjelom za glazbena istraživanja Gradske radionice, od 16 sati će se tu s Markom održati i bubnjarska radionica.

Trio sveti uz Đorđevića danas čine gitarist Branko Trijić i mladi basist Petar Krstajić Branko Trijić, koji na ovoj turneji zamjenjuje Vasila Hadžimanova. Đorđević i Hadžimanov upoznali su se dok su studirali na američkom Berklee koledžu ranih 90-ih godina. Odmah nakon upoznavanja Marko je Vasila pozvao da se pridruži već postojećoj grupi Sveti i u tom sastavu svirali su zajedno sve do Vasilovog odlaska iz Amerike, ’96. godine. Branko Trijić ih je u to doba tek počeo slušati. U međuvremenu postao je Markov i Vasilov omiljeni gitarist.

CaptureO Marku Đorđeviću slavni gitarista iz grupe Herbie Hancocka – Lionel Loueke – kaže: „Marko je jedan od najboljih svjetskih bubnjara! Posjeduje fascinantnu tehniku i isto takvu muzikalnost. Njegova kreativnost i originalnost su razlozi zbog kojih volim svirati s njime.“ Modern Drummer magazin ga naziva „bubnjarom svjetske klase“ i „istinskim inovatorom“, a posebnim poglavljem predstavljen je i u knjizi Novo Lice Jazza (The New Face Of Jazz) u kojoj autorica Cicily Janus tvrdi da “Markovo ime postaje sinonimom za glazbenu veličinu.” Marko je nastupao ili još uvijek nastupa s plejadom sjajnih muzičara kao što su Matt Garrison, Wayne Krantz, Jonah Smith, Clarence Spady, Lucky Peterson, Michael Henderson, Ole Mathisen, Jacques Schwartz-Bart, Garry Willis, Hal Crook, Eli Degibri, Lionel Loueke, Aaron Goldberg, The Itals, The Kung Fu Masters, Chris McDermott, Ole Mathiesen, Sten Hostfalt, The Mason Brothers, Eric Lewis… Za sobom ima pedesetak albuma, od kojih četiri kao vođa grupe. Posljednji album koji je snimio s Triom Sveti dobio je recenziju s 5 zvjezdica na poznatom portalu Criticalljazz.com, dok je kritičar San Diego Chronicle – Richard Shinin – album nazvao jednim od najboljih jazz izdanja u 2014. Marko je 2015. nastupio i u Ujedinjenim Narodima, u okviru proslave Međunarodnog Dana Jazza pod pokroviteljstvom UNESCO-a i Jazz Instituta Telonius Monk, zajedno sa saksofonistom svjetskog glasa Tivonom Pennicottom. Od 2012 Marko je i profesor na Berklee College of Music u Bostonu.

Vrsni gitarist Branko Trijić „pekao je zanat“ kod legendarnog R.M. Točka, a zatim otišao na usavršavanje u Holandiju, gdje je diplomirao na muzičkoj akademiji u Amsterdamu. Njegov fantastičan osjećaj za ritam i melodiju izdvaja ga iz mase mladih gitarista širom svijeta. Iako mlađi od Vasila i Marka (koje ujedno navodi kao svoje utjecaje), Branko svira u maniri najiskusnijih glazbenika. Odlikuje ga izuzetna spontanost, kao i to da uvijek daje prednost muzici i osjećaju nad kalkulacijama i neproduhovljenim tehničkim umijećem. Trijić je istaknuta figura srpske glazbene scene i bilježi nastupe sa Slobodanom Trkuljom Decom Losih Muzicara, Rambo Amadeusom, VH Bandom, Ljubišom Stojanovićem – Luisom, Dean Bowmanom, Tivon Pennicottom, a nedavno je kao član house banda za u Jugoistočnoj Aziji mega popularni TV program pod nazivom Coke Studios, snimio muziku za cijelu sezonu tog programa. Branko također predvodi svoju grupu Konzilijum.

Novi član Tria sveti, Petar Krstajić, dolazi iz glazbene porodice, a dovoljno je mlad da je njegov otac, poznati producent Boris Krstajić još (davnih) osamdesetih svirao sa Markom Đorđevićem u beogradskoj grupi Iluzija. Petar je dvadesetogodišnji stipendist Berklee College of Music kome svi proriču blistavu muzičku budućnost. Da su u pravu svjedoči i činjenica da je postao član grupe Avenija koju predvodi slavni saksofonist David Binney, te da je svirao i sa Vasil Hadžimanov Bendom.

D. KNAPIĆ

Foto

Leave a Reply


7 − = 4

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum