Kino Katarina: “Cherchez la femme“ i „Vera i Eržika“

Kino Katarina organizira filmsku večer na otvorenom s diskusijom o filmovima: „Potraži ženu – Cherchez la femme“ Zvonimira Berkovića (1968.) i „Vera i Eržika“ Želimira Žilnika (1981.) u ponedjeljak 29. kolovoza u 21 sat na otoku Sv. Katarina, a gošća uvodničarka bit će Chiara Bonfiglioli.

katarinaFilmska večer bit će posvećena položaju žena u razdoblju socijalizma, između modernizacije, emancipacije i tradicionalnih vrijednosti. „Potraži ženu – Cherchez la femme“ je kratki dokumentarni film / TV esej nastao kao dio serije “People to people” u sklopu koje se filmom predstavljalo 12 europskih zemalja. Berkovićev film, prema riječima Hrvoja Turkovića, igrarija je između konkretnosti filmske slike i pompe tradicionalnog ideološkog komentara. „Vera i Eržika“ su naslovne junakinje koje su od trinaeste godine radnice tekstilane “Trudbenik” u Pančevu. Pripremajući se za odlazak u penziju, suočavaju se sa brojnim problemima i nesporazumima: po odredbama novousvojenog zakona o penzioniranju priznaje im se radni staž samo od petnaeste godine života. Da bi ostvarile pravo na penziju, njima dvjema sada formalno nedostaje po dvije godine staža. Krenuvši od ovog problema kao izvora dramskog konflikta, u filmu su predstavljena emotivna stanja junakinja, njihove porodice, odnos sa kolegicama s posla, čitav niz raspoloženja i preokupacija ljudi koji su došli do kraja svog radnog vijeka.

Chiara Bonfiglioli, postdoktorandica u Centru za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (Pula). Završila je preddiplomski studij političkih znanosti u Bologni te diplomski i poslijediplomski doktorski studij na Institutu za povijest i kulturu (program Rodni studiji) u Utrechtu. U doktorskoj disertaciji bavila se ženskim političkim i društvenim aktivizmom u Italiji i Jugoslaviji tijekom Hladnog rata (1945-1957). Posljednje dvije godine istražuje utjecaj postsocijalističke tranzicije i deindustrijalizacije na rodne odnose u bivšoj Jugoslaviji, s posebnim naglaskom na radnice u tekstilnoj industriji.

Izvor

Leave a Reply


5 − = 1

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum