SOFIJASILVIA – OTVORENJE IZLOŽBE „RESONANCE“ U MUZEJU SUVREMENE UMJETNOSTI ISTRE

Otvorenje samostalne izložbe umjetnice SofijaSilvije naziva „Resonance“ bit će održano u petak, 26. kolovoza u 20.30 sati u Muzeju suvremene umjetnosti Istre. Izložba sažima autoričine radove nastale posljednjih osam godina – od 2009. do danas.

sofia„Od zastupljenih analognih ručnih printeva velikih formata do forme virtualne projicirane slike, umjetnica u prezentacijskom smislu ovom izložbom nadilazi prvobitnu dvodimenzionalnost samog fotografskog medija i unutar postojećih koordinata muzejskog prostora odlazi dalje, stvarajući nove mikro ambijente okupljene u zajedničku cjelinu. Prikazi javnih i privatnih ili pak (široj javnosti) skrivenih pa i (danas) nepostojećih  interijera  i njihovih sadržaja, dovest će u vezu Brijune, Pulu, Pariz… «Titove vile» i Prirodoslovni muzej u Strasbourgu, parižanku Dune i puljanku Miu… potvrđujući nekoliko značajnih konstanti u umjetničinom radu; jednako se bave prostorom, nasljeđem, slojevima vremena, tragovima prošlosti, memorijom, ali kako i sama umjetnica ističe, i ljudskom biološkom potrebom za oblikovanjem/bilježenjem teritorija i posjedovanjem predmeta. Upravo je ta umjetničina zaokupljenost spomenutom tematikom potakla medijski/prezentacijski iskorak ka formi instalacija čiju okosnicu predstavlja novouspostavljen dijalog između ciljano odabranih uporabnih predmeta iz prošlih vremena i  pojedinačnih fotografija / fotografskih serija pridonoseći autentičnosti i tihoj nenametljivoj vibrantnosti kojom odiše muzejski prostor“, navodi se u pozivu na izložbu koja ostaje otvorena do 2. listopada.

SofijaSilvia rođena je u Puli 1979. Diplomirala je umjetničku fotografiju pri FAMU, Akademiji izvedbenih umjetnosti, školi za film i televiziju 2002. u Pragu. Magistrirala je likovne umjetnosti 2007. na Central Saint Martins College of Art and Design u Londonu. Izlagala je međunarodno u galeriji Camera Austria u Kunsthausu, Grazu; u Sloveniji u fotogaleriji APT pri Hiži fotografije, Modernoj galeriji i Mestnoj galeriji u Ljubljani; sudjelovala na međunarodnoj skupnoj izložbi Tražeći mjesto za zaborav u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu; u galeriji Hilger Brot Kunsthalle u Beču. Njeni su radovi objavljeni međunarodno u austrijskom časopisu Camera Austria International, češkim Blok i Fotograf, slovenskim Fotografija i Emzin, srpskom Nova Misao i u hrvatskim Kontura, Čovjek i prostor i Oris, te u knjizi Sandre Križić Roban Na drugi pogled, pozicije suvremene hrvatske fotografije (2010). 2011. snimljena su dva dokumentarna filma o umjetničinom radu u produkciji HRT-a, SofijaSilvia – Fotografija u Hrvatskoj, 15’ i Sofijin svijet – skica za portret, 28’.

Uz umjetnički rad bavi se priređivanjem međunarodnih izložbi i simpozija u Hrvatskoj. 2010. priredila je međunarodnu skupnu izložbu i simpozij Unutar otoka u Nacionalnom parku Brijuni, a 2011. izlagala u Muzeju za modernu i suvremenu umjetnost u Rijeci na izložbi Chrystel Lebas i SofijaSilvia: Razgovori o prirodi, čija je kustosica bila uvažena povjesničarka i teoretičarka iz Velike Britanije Liz Wells. Prilikom izložbe bio je organiziran i simpozij. Galeriju SINGULAR (Pula) vodi u suradnji s multimedijalnim umjetnikom Ilijom ILIA Smiljanićem. Galerija ima međunarodni program, koncept galerije je ‘jedan umjetnik – jedan rad’, a okosnica galerije je približavanje suvremene umjetnosti široj publici. Publika izložbe promatra s ulice, kroz veliki prozor galerije. Uz međunarodni izložbeni program, galerija organizira i program umjetnika u gostima, te razne edukativne programe za studente u suradnji s raznim institucijama i organizacijama (HDLU Istre, MMC LUKA, ULUPUH, Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu).

Izvor

Leave a Reply


+ 8 = 10

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum