Bijele večeri – „Orlando“ Virginije Woolf i Sally Potter

Književno-filmske Bijele večeri Kluba Pulske filmske tvornice nastavljaju s programom ovoga četvrtka, 13. listopada, u 20 sati, a na programu će biti ekranizacija romana „Orlando“ Virginije Woolf (1928.) u režiji Sally Potter iz 1992. godine.

orlandoPriča romana „Orlando“ počinje u elizabetinsko doba i opisuje prvu veliku ljubav mladog plemića Orlanda da bi završila početkom XX. stoljeća opisujući život lady Orlando. Knjiga je posvećena Viti Sackville-West, aristokratskoj spisateljici i pjesnikinji čija je biografija poslužila Virginiji Woolf kao izvor za mnoge detalje upotrijebljene u romanu, a prvenstveno kao inspiracija i odgovor na pitanje postoji li treći spol u kojem su muževnost i ženstvenost spojene u nedjeljivo jedno.

„Orlando“ je najpopularniji i najčitaniji (a ujedno i najmanje eksperimentalan) roman Virginije Woolf koja je ovom knjigom odala počast svojoj dugogodišnjoj ljubavnici i prijateljici Viti Sackville-West. Njen sin, Nigel Nicolson je napisao da je „utjecaj Vite na Virginiju u potpunosti sadržan u Orlandu, najdužem i najšarmantnijem ljubavnom pismu u književnosti, u kojem ona istražuje Vitu, uvlači ju u stoljetne spletke, prebacuje iz jednog spola u drugi, igra se s njom, oblači u krzna, čipke i smaragde, zadirkuje i koketira s njom te ju obavija velom tajne.“

billy-zane-and-tilda-swinton-in-orlando-1992Britanska adaptacija u režiji Sally Potter datira iz 1992. godine, a posebno ju se hvali zbog dočaravanja lokacija pisanog djela koje su vizualnu izuzetno snažne. U ovoj fantastičnoj biografskoj drami s Tildom Swinton, Billyem Zaneom i Quentinom Crispom u glavnim ulogama pratimo priču mladog plemića Orlanda kojemu u kasnom 16. stoljeću kraljica Elizabeta I. naredi da ostane zauvijek mlad. To mu omogućuje dugu i duboku filozofsku potragu za ljubavlju, poezijom, mjestom u društvu i smislom života, ali ne samo s točke gledišta muškarca već i žene u koju se prirodno preobražava u 18. stoljeću.

„Moja zadaća u adaptaciji knjige Virginije Woolf bila je pronaći način na koji ostati vjerna duhu knjige i autoričinih namjera, ali istovremeno biti i nemilosrdna i promijeniti one dijelove knjige koji nisu filmični. Najneposrednije promjene su strukturne. Priča je pojednostavljena, a svi oni događaji koji nisu značajni za Orlandovu priču su izbačeni. Orlandove riječi i pogledi u kameru su istovremeno ekvivalent autoričinog obraćanja čitateljima te pokušaj prevađanja njene duhovitosti u filmski humor“, kazala je svojevremeno redateljica Potter.

Bijele večeri program je Kluba PFT-a kojeg vodi novinar Boris Vincek i koji iz mjeseca u mjesec dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča. Strukturiran je poput kluba čitatelja, a projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, dok je nakon gledanja na rasporedu diskusija s publikom. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je ona unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

Priredio B. V.

Leave a Reply


3 + = 7

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum