Predavanje „Art and text“ Marka Vojnića u Dnevnom boravku Rojca

Predavanje „Art and text“ Marka Vojnića u sklopu novog ciklusa “Think again” bit će održano u četvrtak 6. listopada u 19 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc.

art-and-text-1200x699Dnevni boravak Rojca započinje s ciklusom predavanja o suvremenoj umjetničkoj praksi pod nazivom “Think again”. Autor i predavač Marko Vojnić kroz ciklus predstavit će razumijevanje suvremene umjetnosti. Pokušat će odgovoriti na učestala i nikada u potpunosti razriješena pitanja: Što je suvremena umjetnost? Što je autorstvo umjetničkog djela? Koja je uloga umjetnosti u društvenom sustavu? U kakvom su odnosu estetika i umjetnost danas, koji je značaj estetske komponente umjetničkog djela? Kako definirati umjetnost sada, koja nastaje u trenutku dok o njoj govorimo? Kako proširiti pojam “umjetničko djelo” na umjetnički proces ili projekt?

Prvo predavanje pod nazivom “Art and Text” bavi se ulogom teksta u suvremenoj umjetnosti (tekst, kontekst, semiotekst, tekstualnost). “Art and Text”, umjetnost i tekst, prati širok spektar umjetničkih aktivnosti s područja vizualnih umjetnosti u kojima je riječ bila sastavni dio djela, počevši od prvih primjera avangardnih umjetnika iz dvadesetih godina prošlog stoljeća pa sve do danas.

Odnos diskurzivnog i nediskurzivnog aspekta umjetničkog djela treba tražiti u svakom pojedinom opusu, stoga je predavanje sastavljeno od četiri djela (tekst, kontekst, semiotekst, tekstualnost) koji obrađuju svaki svoje doprinose, ali i vode računa i o povijesnom slijedu kojim su se kretali umjetnici: dadaizam, konstruktivizam, nadrealizam, konkretna poezija, neoavangarda, konceptualna umjetnost, transformacije konceptualne umjetnosti, “nova umjetnička praksa”, umjetnost postmoderne itd.

Slova, riječi, sintagme… javljaju se u strukturi slike često kao citat, kolaž ili montaža, što je svojstveno primjerima konstruktivizma i nadrealizma. Konkretna je poezija od 1950. godine generirala shvaćanje da su jezik i značenje riječi i slova vizualna supstancija. U konceptualnoj se umjetnosti umjetnički predmet ili događanje zamjenjuju tekstom, a u praksi koja prekoračuje medijske okvire i povezuje različite medije, karakteristično za recimo sedamdesete godine prošlog stoljeća, dolazi do plodnog susreta verbalnog i vizualnog. Prijenos teksta u kontekst likovne umjetnosti s naglašenom istovrijednosti jednog i drugog čest je u našem postmodernom vremenu.

Marko Vojnić rođen je 1980. u Puli. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. godine, a 2009. upisuje poslijediplomski doktorski studij pri ALU, Zagreb. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a djela mu se nalaze i po muzejskim zbirkama. Za svoj rad do sada je bio nagrađivan više puta. Samostalno izlaže od 2002. godine.

Organizator događaja je Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Pule i Zaklade Kultura nova.

Izvor

Leave a Reply


6 + = 8

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum