“Slučajni prolaznici” – izložba Mercedes Bratoš u Buzetu

Zavičajni muzej Buzeta ugostio je 18. listopada akademsku slikaricu, dubrovačku umjetnicu sa zagrebačkom adresom, Mercedes Bratoš i njenu izložbu nazvanu “Slučajni prolaznici”. Izložen je izbor od 20 novijih radova dimenzija od 40 sa 60 cm do 150 sa 100 cm koji pripadaju različitim ciklusima kao što su „Zlatni Hollywood“, „Pop-art“, „San ljetne noći“ izrađenih tehnikama kolažiranja, printa na platnu, akrila, ugljena, krede.

img_5614 U ugodnom galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja Buzeta izložbu su uz autoricu postavili ravnatelj muzeja Saša Nikolić te kustosica i selektorica, magistrica povijesti umjetnosti Sonja Švec Španjol koji su izložbu otvorili i predstavili posjetiteljima.

Izložene slike predstavljaju autoričinu komunikaciju s okolnim svijetom, te na pojedinim radovima vidimo da se ona nadovezuje na slavne i svima poznate figure, koje se međutim, kao i svi mi, doživljavaju različito ovisno o okolini koja ih okružuje. Iako ekspresija njenih likova varira u rasponu od sjena do najvećih zvijezda, pažnju zaokuplja ambijent odnosno pozadina u koju ih umjetnica stavlja, koja ne samo da ih definira nego i preuzima glavnu ulogu. Na toj komunikaciji između osobe, koja je inače u centru pažnje, ali je ovdje gubi u korist pozadine i konteksta, Mercedes je postavila u prostorijama Zavičajnog muzeja Buzeta istinsku i jedinstvenu umjetničku priču. Umjetnica istražuje, te poziva gledatelja da učini isto.

img_5615Kustosica Sonja Švec Španjol naglasila je da se radi o selekciji radova iz recentnih ciklusa sadržajno različitih, ali karakterno povezanih odrednica, koji pružaju uvid u slojevit i kompleksan karakter Mercedes Bratoš te zorno prikazuju mijene unutar umjetničinog stvaralaštva. “Stvaralački proces definiran je intuitivnim i spontanim oblikovanjem skica čiji uži izbor postaje temelj za gradnju slike.img_5640 Inspirirana svijetom oko sebe i vođena svojim unutarnjim psihološkim ustrojem Mercedes Bratoš stvara cikluse definirane kolažno razrađenim kompozicijama s naglašenim vizualnim redom. Lajtmotiv odabranih radova slučajni su prolaznici transformirani u glavne aktere pojedinog ciklusa, dok je sadržaj baziran na međuljudskim odnosima glavnih likova. Holivudski glamur i elegancija pedesetih godina prošlog stoljeća prezentirani su fotografijama poznatih filmskih scena koje čine središte kompozicije. Akrilnim bojama, kredom, ugljenom ili tušem umjetnica niže gradivne elemente koji slikarski nadopunjuju, zaokružuju, te u konačnici definiraju kompoziciju pritom dajući završni pečat formi autorskog komentara odabrane scene. Slijede radovi u kojima glavnu ulogu preuzimaju anonimni akteri u dinamičnom odnosu. Protagonisti uobličeni u formi crnih silueta dominiraju kolažem urbanog pejzaža, a radnja stripovski podijeljena na sekvence, koloristički sadržaj i simbolični nazivi radova potiču promatrače da započnu s otkrivanjem identiteta glavnih likova. U radovima prijelazne faze ciklusa nagoviješta se ciklus u nastajanju. Tonski, prigušeno i gotovo akromatsko oblikovani elementi otpada naznačuju radikalni zaokret u likovnom i sadržajnom aspektu rada. Osnovu novog ciklusa Mercedes Bratoš čine fotografije poznatog hrvatskog fotografa Mije Vesovića nastale prošle godine tijekom predstava na Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje autorica, potaknuta emocijom izabranog kadra, gradi sliku elementima koji čine estetski likovni sklad s odabranim središnjim motivom dodatno potencirajući uhvaćenu kretnju, emociju ili psihološko stanje glumaca na slici, te intervenirajuću u fotografiju povezuje prizor s ostatkom slike koji funkcionira kao nadogradnja scenografije ili sadržaja.”

img_5672Kustosica Švec Španjol naglašava da stvaralaštvo Mercedes Bratoš ne podilazi trendovima u hrvatskoj likovnoj umjetnosti, već da dosljednim i nepretencioznim izražavanjem svoje nutrine pronalazi put do publike.

Izložba se može posjetiti do 3. studenog.

Mercedes Bratoš rođena je 1979. godine u Dubrovniku gdje je završila osnovnu i srednju Umjetničku školu Luke Sorkočevića. Diplomirala je slikarstvo 2005. godine na Accademia di belle arti u Firenci u klasi prof. Umberta Borelle. Završila je tečaj izrade vitraja 2007. godine u Zagrebu. Trenutno studira na Učiteljskom Fakultetu u Zagrebu. Članica je HDLU-a od 2007. godine i HULUK-a do sada je izlagala na dvadesetak skupnih i sedamnaest samostalnih izložbi te je sudjelovala na nekoliko likovnih kolonija i manifestacija. Živi i radi u Zagrebu.

Tekst Marko ŠORGO
Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


9 + 4 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum