„POD UDAROM ZAKONA“ JIMA JARMUSCHA NA KLUBODROMU PULSKE FILMSKE TVORNICE

Nezavisna crno-bijela drama/komedija/krimić „Pod udarom zakona“ (Down by Law, 1986.) Jima Jarmuscha – s izvrsnim Tomom Waitsom, Johnom Luriem i Robertom Benignijem u glavnim ulogama – bit će prikazana ovog četvrtka, 1. prosinca, u 20 sati u sklopu Klubodroma Pulske filmske tvornice, a programom će moderirati Ivana-Nataša Turković. Ulaz na projekciju je slobodan.

down-by-lawRadnja trećeg Jarmuschovog dugometražnog filma vrti se oko uhićenja i bijega iz zatvora trojce muškaraca, nijedan od kojih nije veliki kriminalac, no svi imaju lošu sreću u životu i odabiru prijatelja. Redatelj je ovdje odbacio uobičajene klišeje vezane za sam bijeg i, umjesto na način njegove izvedbe, fokusirao se na interakciju među zatvorenicima. Ključan element ovog konstruktivističkog neo-noira je spora kamera Robbyja Müllera, koja hvata arhitekturu New Orleansa i močvare Louisiane u koju zatvorenici dospijevaju. Müller je poznat po radu za Wima Wendersa, a s Jarmuschom je i kasnije surađivao na filmovima „Tajanstveni vlak“ (1989.), „Mrtav čovjek“ (1995.) i „Put samuraja“ (1999.).

down-by-the-lawJarmusch je okarakteriziran kao minimalistički filmaš, čiji neobični filmovi izbjegavaju žurbu. Također, klone se tradicionalne narativne strukture, pa tako i jasnog napredovanja radnje, te su više fokusirani na stanja i razvoj likova. Njegovi rani radovi obilježeni su snažnim kontemplativnim tonom, dugim šutnjama i statičnim kadrovima, a zahvaljujući njima Jarmusch je postao utjecajni predstavnik trenda američkog filma ceste i jedan od najvećih zagovornika nezavisnog filma.

„Pod udarom zakona“ ima poput drugih njegovih radova tempo i ritam bluesa i jazza. Glazbu su radili muzičari Tom Waits (čija pjesma “Jockey Full of Bourbon” veličanstveno otvara film) i John Lurie, a u filmu je po prvi put predstavljen američkoj publici talijanski komičar Roberto Benigni. Benigni i Nicoletta Braschi, čiji likovi se u drami zaljube, u stvarnom životu su se kasnije vjenčali. Jarmuschovi protagonisti su obično osamljeni avanturisti i među njima se često nalaze strani glumci i likovi. Interakcija i sinteza različitih kultura, arbitrarnost nacionalnog identiteta i nepoštivanje etnocentrizma, patriotizma ili nacionalnih osjećaja uobičajene su Jarmuschove teme. Tako je i dijalog u filmu nerijetko na ne-engleskom jeziku. To je u skladu s redateljevom idejom prema kojoj on gleda na Ameriku „kroz oči stranca“, u namjeri stvaranja oblika svjetskog filma koji sintetizira europsku i japansku kinematografiju s onom holivudskom.

Izvor

Leave a Reply


9 − = 6

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum