Predstavljanje 3. Production Ina Pulske filmske tvornice

Osam kratkometražnih dokumentarnih filmova ostvarenih na 3. Production Inu Pulske filmske tvornice bit će prikazano u Klubu PFT-a ovoga četvrtka, 3. studenog, s početkom u 20 sati. Programom će moderirati Marko Zdravković Kunac, a ulaz je slobodan.

unnamedTrodnevni Production In, odnosno maraton izrade filma, održan je u Pučkom otvorenom učilištu u Pazinu od 21. do 23. listopada. Bio je namijenjen mladim osobama od 15 godina na više, a premijera realiziranih radova bila je organizirana posljednjeg dana besplatne radionice u pazinskom Bunkeru.

U sklopu radionice Anđela Antičević je snimila dokumentarac “Pazi se Pazine, jesen je iza ugla….”, u kojemu kao glavna glumica utjelovljuje jesen. Sijući kestenje gradom ona blagoslivlja Pazin te uspješno dočarava tamošnji jesenski ugođaj. U „Cirkusu“ se Ivan Fabris iz Kringe pozabavio ovom vrstom izvedbe s obzirom da je proteklog vikenda Pazin ugostio jednu družinu. Pritom je istražio je li cirkus pozitivan fenomen ili ne te komu je on zapravo namijenjen. Gljivarska izložba koja je u Pazinu također održana tijekom vikenda nadahnula je Luku Gjurića, koji u „Gljivama“ ispituje sugovornike o njihovim favoritima i razlozima koji su ih privukli gljivarstvu. Među njima je čak i jedan koji je otkrio sasvim novu gljivu.

“Štorija Mateta Istrijana” Marine Jašić je zapravo štorija none Pine, koja ju je već toliko puta prepričavala da je na kraju urimljena. Berto Lušetić je u izuzetno duhovitom i zabavnom filmu “Ča se govori o jami?” kombinirao legende o Jami i šaljive slike kojima ih vizualno komentira, dok nam “Priče iz Bunkera” Ane Mendice približavaju ljude koji u taj kafić zalaze. “2 i 25” Damjana Orepića je stilizirana i vizualno snažna priča o odnosu cure i dečka, a ispričana je isključivo putem njihovih nogu. „Ruke“ Antee Zelić su posvećene ritualu ispijanja kave s time da putem jednostavne radnje autorica spaja u filmu raznovrsne misli, ljude, situacije i energije. Dok je većina polaznika iskoristila snimatelje koje su imali na raspolaganju, Luka Gjurić i Berto Lušetić snimali su kao samostalan tim.

3-production-in-kadar-iz-filmaProduction In je zanimljiv i maštovit način proizvodnje kratkog filma “from script to screen”, ali i mjesto na kojemu autori stavljaju na kušnju svoje umijeće. Ovog puta voditelji radionice bili su producent i montažer Marko Zdravković Kunac, fotograf i snimatelj Borna Elwazir te montažer i snimatelj Martin Bastjanić. Ona se sastojala se od tri dijela – razrade ideje i scenarija, snimanja i montaže – s time da su polaznici svoj film razvijali putem individualnog mentorstva te na zajedničkim sastancima. Cilj je bio realizirati više kratkometražnih autorskih dokumentaraca na temu „Slike grada“.

Organizatori 3. Production In-a bili su Pučko otvoreno učilište i Pulska filmska tvornica, a financijski su ga potpomogli Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar. Prva dva izdanja radionice održana su na festivalu Dani Veloga Jože u Motovunu, gdje je realizirano ukupno 16 igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova.

Izvor

Leave a Reply


7 + 2 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum