PRIJE POTOPA – dokumentarac Leonarda DiCapria

Na internetu se odnedavno može besplatno (i s hrvatskim titlovima) pogledati dokumentarac „Prije potopa“, o problemima globalnog zatopljenja. Nastao je tako što je krajem zime 2014. Leonardo DiCaprio nazvao kolegu glumca i dokumentarista Fishera Stevensa s idejom suradnje na dokumentarcu koji će istražiti uzroke i učinke klimatskih promjena širom svijeta, te naglasiti hitnu potrebu odustajanja od fosilnih goriva – i htio je započeli odmah.

before-the-floodObjasnio je to ovako: “Naš prirodni svijet se ubrzano približava nikad viđenim nepovratnim i katastrofalnim promjenama koje ugrožavaju i samu budućnost čovječanstva. Nisam ovim filmom htio uplašiti ljude ili ih ugnjaviti sa statistikom i činjenicama koje oni već znaju, već usredotočiti se na ono što se može i mora biti učinjeno odmah, tako da naš planet bude podnošljiv dom za buduće generacije. Požurili smo jer nam ponestaje vremena.“

Tako su se u travnju 2014. Stevens i DiCaprio udružili s producentskom kućom RatPac i slavnim Martinom Scorseseom kao izvršnim producentom, te krenuli u dvogodišnji proces produkcije „Prije potopa“, koji ih je odveo u Europu, Aziju, Afriku, Sjevernu i Južnu Ameriku, Australiju i na Arktik.

“Kada smo Fisher i ja krenuli na ovo putovanje“, priča DiCaprio, „željeli smo napraviti film koji publici ne nudi samo alarmantne činjenice o klimatskim promjenama i krizi okoliša koju su uzrokovale nego i pokazuje rješenja koja su nam dostupna upravo sada i mogu proizvesti trajne promjene za budućnost.”

before-the-flood2Kao novoimenovani glasnik mira za klimatske promjene UN Leonardo DiCaprio se upustio u ulogu života. Putujući od udaljenih pustopoljina Greenlanda preko gorućih šuma Sumatre do Vatikana, istražio je razarajući učinak klimatskih promjena na planet i razgovarao s aktivistima, znanstvenicima i svjetskim liderima – uključujući Baracka Obamu, Elona Muska i papu Franju. Duboko propitujući uzroke krize i otkrivajući njihova potencijalna rješenja, DiCaprio traži odgovor na pitanje: možemo li djelovati prije nego što bude prekasno?

Priredila D. K.

Leave a Reply


3 + 6 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum