„Trojke iz Bellevillea“ Sylvaina Chometa na KLUBODROMU PULSKE FILMSKE TVORNICE

Po odabiru člana udruge Silvija Belušića ovog će četvrtka, 16. ožujka, u 20 sati na programu Klubodroma Pulske filmske tvornice biti animirana komedija “Trojke iz Bellevillea” (Les Triplettes de Belleville, 2003.) francuskog animatora i redatelja Sylvaina Chometa. Belušić će održati uvodnu riječ, a ulaz na projekciju je slobodan.

trojke iz bellevillea1Prvi Chometov dugometražni film je nastao u međunarodnoj koprodukciji Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Belgije i Kanade. U njemu nema puno dijaloga i veliki dio priče ispričan je putem pjesme i pantomime. Film prati Gospođu Souzu, stariju ženu koja kreće u potragu i spašavanje unuka Championa, biciklista na Tour de Franceu. Njega je otela francuska mafija i odvela ga u grad Belleville. Souzu prati Championov odani i pretili pas Bruno, a pridružuju im se i Trojke iz Bellevillea, vodviljske pjevačice iz ’30-ih s kojima se upoznaju u gradu.

U filmu je vidljiv utjecaj komedije situacije i Jacquesa Tatija, koji također kombinira pantomimu i zvučne efekte, i čiji film “Praznični dan” Trojke gledaju za vrijeme ugošćivanja gospođe Souze. Značajan je, između ostalih, i utjecaj glazbe ’20-ih godina prošlog stoljeća, pa pojedini likovi sliče Djangu Reinhardtu, Josephine Baker i Fredu Astaireu. Uvodna sekvenca je homage Waltu Disneyu, prisutnom prvenstveno u stilu crteža-karikatura (pojedini likovi imaju karakteristične bijele rukavice i po četiri prsta, poput Mikija Mausa), kao i u nizu asocijacija na recentnije animirane filmove ove kuće.

Zbog jedinstvenog stila animacije “Trojke iz Bellevillea” su pohvalili i publika i kritika, a film je dobio niz nominacija i nagrada. Bio je nominiran za dva Oscara (za najbolji film i najbolju pjesmu), prikazan je u Cannesu, gdje je dobio nagradu Palm Dog za najbolju pseću izvedbu, te su mu uručeni César za najbolju filmsku glazbu, nagrada Genie za najbolji film…

Izvor

Leave a Reply


7 − 5 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum