Otvorena izložba „Gajba i tić: Pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre“ u Svetim srcima

Novi projekt Koordinacije muzeja Istre, izložba naziva „Gajba i tić: Pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre“ otvorena je u četvrtak, 27. travnja, u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca. Izložba koja tematizira seksualnost kroz prizmu materijalne i nematerijalne kulturne baštine Istarskog poluotoka – od muško ženskog principa sve do erotike i pornografije – plod je P1160014 (1200x900)trogodišnjeg rada kustosa istarskih muzeja.

Uz Koordinaciju istarskih muzeja i mnogobrojne stručne suradnike, na ovoj su se izložbi angažirali Pokrajinski muzej u Kopru, Pomorski muzej u Piranu, Gradski muzeji iz Trsta i Arheološki muzej iz Akvileje. Autori izložbe su dizajner Mauricio Ferlin te kustosice Tajana Ujčić i Katarina Marić. Dizajn plakata, vodiča kroz izložbu i ostalog promotivnog materijala potpisuju Mauricio Ferlin i Tina Ivezić.

Na otvorenju su se prisutnima obratili ravnatelji Arheološkog muzeja Istre i Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Darko Komšo i Gracijano Kešac, te autorice izložbe Marić i Ujčić. Izložbu je službeno otvorio istarski župan Valter Flego, a za glazbenu introdukciju pobrinuli su se Dario Marušić i Noel Šuran.

P1160002 (1200x900)Izložba „Gajba i tić: Pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre“ je putovanje kroz povijest seksualnosti poluotoka – otvorene i sakrivene prakse, zaljubljivanje i ritual ženidbe, erotika i spolni čin, majčinstvo i očinstvo, književna djela i narodni napjevi, alternativna i pop kultura, propagandni materijali i dnevni tisak – sve su to elementi ove šire priče koja ispituje promjenu stavova, morala i normi kroz vrijeme.

Osim samog odabira izloženog materijala za pohvaliti je i postav Ferlina koji je prostor Svetih srca pretvorio u labirint pregradivši njegov centralni dio u više prostorija. Svetinja ostaje bračna soba u koju se ne može ući, ali u koju se može voajeristički zaviriti.

Nositelji projekta su Povijesni i pomorski muzej Istre i Arheološki muzej Istre. Pokrovitelji su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija, Grad Pula, Turistička zajednica grada Pule i Zaklada Adris. Izložba ostaje otvorena do 31. listopada.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


5 − = 2

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum