Indirekt predstavio “Đavolju simfoniju” Davora Mandića u Novigradu

IMG_0866U sklopu Warm Up događaja Indirekt festivala, u novigradskom muzeju Lapidarium, pulski novinar i urednik Davor Mandić je u petak 12. svibnja predstavio svoj roman prvijenac nazvan “Đavolja simfonija” u izdanju Hena coma. Indirekt je prvi festival indie umjetnosti u Istri koji se već petu godinu za redom održava u Umagu i okolici te promovira nezavisne umjetnike iz cijele regije. Autor je s jednim od organizatora festivala Striborom Filićem razgovarao o svom romanu, o književnosti općenito, o Puli u kojoj je radnja romana smještena, o likovima koji su ga nadahnuli, te o reakcijama iz njegove okoline nakon objave romana.

Radnja romana odrastanja se odvija, kako autor napominje, devedesetih godina prošloga stoljeća između propasti jednih ideala i nastanka drugih, te između kraja adolescencije i početka odrasle dobi glavnog lika. Prazninu u životu momka koji upisuje srednju školu ispunjavaju izazovi s kojima se prvi put susreće, te u kojima se on u jednom trenutku i gubi, a to su glazba, seks i droga.

Izlazak iz pakla ovisnosti ide najčešće dvama putevima, prvi je preko komune, gdje se u konačnici jedan oblik ovisnosti zamjenjuje drugom, a drugi je samostalni pokušaj savladavanja ove teške životne situacije. Oni koji su odabrali drugi, teži put, pronašli su u konačnici razlog za život, napominje autor.

Pula slovi kao jedan od gradova u Hrvatskoj u kojem je problem ovisnosti o narkoticima najizraženiji i gdje je najveći broj ovisnika. Osim što je za potrebe romana istraživao, Mandić je upoznat sa Pulskom narkomanskom scenom budući da je o njoj pisao kao novinar u Glasu Istre, a jedan je njegov članak u kojem je prokazao neke dilere i njihov modus operandi posebno odjeknuo u javosti. Stvarni događaji opisani u knjizi toliko nadilaze fikciju i toliko su nevjerojatni da ne bi bili vjerodostojni filmskim producentima kojima bi se ponudili i vjerojatno bi knjiga bila odbijena kao temelj scenarija filma, zaključuje Davor Mandić.

Započevši pisanje romana, autor je ustanovio da je, nakon novinskih članaka, poezije i kratkih priča koje je do tada objavljivao, tek roman pravo pisanje, gdje autora opsjedaju likovi koji žive s njim i u njegovim mislima. Pisanje romana je jako dugotrajan proces i razlikuje se od pisanja kratkih priča koje je moguće kontrolirati. Iskustvo autora govori da muka stvaranja dovodi do osjećaja ispunjenja, zato je Mandić odabrao misao slavnog francuskog filozofa i književnika Alberta Camusa kao svoju najdražu, a ta misao glasi: Stvarati znači dva puta živjeti.

Davor Mandić rođen je 1976. u Puli, po zvanju je profesor hrvatskog jezika i književnosti, a po zanimanju novinar Novog lista. U izdanju Hrvatskog društva pisaca 2009. godine objavljuje knjigu poezije „Mostovi“,.a  2012. je dobio nacionalnu književnu stipendiju za knjigu priča, koja je pod nazivom „Valjalo bi me zamisliti sretnim“ objavljena 2014. u izdanju Naklade Ljevak.

 
 
Tekst Marko ŠORGO
Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


7 − 2 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum