“Nostalgija” Tarkovskog i performans – Klubodrom Pulske filmske tvornice

Projekcijom filma “Nostalgija” (Nostalghia, 1983.) Andreja Tarkovskog po odabiru Libera Kokotovića te performansom nadahnutim ovim poprilično zapostavljenim djelom nastavlja se ovoga četvrtka, 18. svibnja, u 20 sati program Kluba Pulske filmske tvornice. Kokotović će biti uvodničar, a ulaz je slobodan.

nostalgija1-e1494866132309

“Nostalgija” je pretposljednji film Andreja Arsenijeviča Tarkovskog, ruskog filmskog i opernog redatelja, pisca i glumca, koji je u potrazi za boljim okolnostima emigrirao u Italiju, gdje je drama snimljena. I ovdje on zadržava spori ritam i duge kadrove koji pobuđuju svojevrsni trans i ostavljaju gledatelja na samoj granici između realnosti i fantazije. U filmu pratimo ruskog pisca Andreia Gorčakova za vrijeme njegova boravka u Italiji, gdje istražuje život Pavela Sosnovskog, ruskog kompozitora iz 18. stoljeća, koji je ondje živio i počinio samoubojstvo po povratku u domovinu. S Gorčakovim je njegova prevoditeljica, lijepa i nemirna Eugenia, a ubrzo upoznaje i Domenica, lokalnu ludu koja strahuje od smaka svijeta. Nostalgija u filmu je ona pjesnika emigranta, kao i raznih likova koji pokušavaju prevazići vlastitu duhovnu alijenaciju i ponovo se spojiti s drugima.

Performans kojega će izvesti Šandor Slacki, Đurica Ciganović i Libero Kokotović prije projekcije upravo govori o gubljenu ljudskosti i otuđenju današnjeg vremena, koje se od 1983. do danas znatno produbilo i ne vidi mu se kraja.

nostalgija2-e1494866169573

ANDREJ TARKOVSKI: NOSTALGIJA (Nostalghia), drama, 1983., 125′, SSSR/Italija
Scenarij: Tonino Guerra, Andrei Tarkovsky
Glavne uloge: Oleg Yankovsky, Erland Josephson, Domiziana Giordano, Delia Boccardo
Kamera: Giuseppe Lanci
Montaža: Erminia Marani, Amedeo Salfa

Leave a Reply


+ 7 = 14

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum