Otvaranje prve faze stalnog postava Etnografskog muzeja Istre

Predstavljanje, a ujedno i otvaranje prve faze novog stalnog postava pazinskog Etnografskog P1160090_resizemuzeja Istre, održano je danas, u četvrtak 11. svibnja, u prostorijama pazinskog Kaštela. Budući da i ta prva faza nije u potpunosti dovršena legitimno je upitati se zašto se uprava muzeja odlučila da ju ipak predstavi i to upravo sada u predizborno vrijeme. U svom uvodnom govoru ravnateljica EMI-a Lidija Nikočević navela je drugačiji razlog za to:

– Bliži se dan muzeja i ovo smo identificirali kao sjajnu priliku da aktualizirali ono što radimo već godinama. Drugi dio ove prve faze bit će otvoren uoči dana grada P1160044_resizePazina. Postav volimo nazivati stalno-nestalnim zbog toga što smo svjesni da je ideja stalnog postava u današnjoj muzeologiji sve više napuštena. Stalni postavi jako iscrpljuju muzeje i jednom kad se postave postaju okamine koje se teško mijenjaju, a danas kada imamo dinamične poglede na našu prošlost i na našu kulturu jedna interpretacija brzo zastari. Naš posljednji stalni postav je postavljen 80-ih godina prošlog stoljeća i došlo je vrijeme za osvježenje, kazala je Nikočević.

Postav će činiti priče 11 likova iz različitih dijelova Istre, a uključivat će multimedijalnost i interaktivnost. Kako vrijeme bude odmicaloP1160069_resize najstarije postavljene likove zamjenjivati će novi tako da će postav biti uvijek u dinamičnoj promjeni. „Ono što koncepcijski želimo postići jest da se Istra sagleda u svojoj različitosti, a ne u svojoj unisonosti i monolitnosti kako se često gleda izvana jer to je pojednostavljenje kojem se mi etnolozi moramo opirati. Uvodni dio je neutralan i pokazuje Istru u svojoj geografskoj određenosti s različitim pogledima na nju i vladavinama koje su određivale njenu sudbinu. Nakon toga izlistavamo 11 različitih životnih situacija, odnosno lokalnih kultura pokazujući koliko je Istra zapravo heterogena i različita unutar sebe“, kazala je Nikočević i zahvalila se brojnim kustosima koji su nekad radili ili još uvijek rade u muzeju i koji su bili aktivni u osmišljavanju i sadržajnom oblikovanju ovog novog postava, pa i vanjskim suradnicima: Studio Cuculić (grafički dizajn) Klinika Studio (produkt dizajn), Novena (digitalni media studio), Ars Kopija i Kapitel (izvođač radova).

Nakon razgledavanja prve faze postava koja osim prve prostorije o geografskoj i povijesnoj određenosti Istre uključuje i sobu u kojoj je tematizirana priča lika Ribara i Vinara, prisutnima se obratio Ervin Šilić iz Novene koji je prikazao kako su osmislili daljnji tijek odvijanja radova, koji će sve likovi biti akteri stalnog postava i na koje će sve interaktivne i multimedijalne načine ispričati svoju priču.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


+ 6 = 15

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum