OTVORENA 83. TEH KONFERENCIJA U ROJCU

Otvorenje 83. TEH (Trans Europe Halles) konferencije održano je u četvrtak 25. svibnja u Društvenom centru Rojc. Konferencija koju organizira Savez udruga Rojca, kao član europske mreže nezavisnih kulturnih centara održavat će se u Rojcu do 28. svibnja na temu „Kultura i zajednice dijeljenja“.

DSC_5049 (1200x802)Svečanost otvaranja moderirali su Matija Raos i Antonia Banović, a prisutnima se prvo obratila pročelnica za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber koja je svim sudionicima zaželjela uspješan rad na konferenciji.

„Ovom bih se prilikom htjela zahvaliti Savezu udruga Rojca koji je organizirao konferenciju, a nama je u Gradu Puli posebna čast što se ovako važan skup odvija baš u našem gradu. Hvala i svim drugim udrugama koje su sudjelovale u organizaciji ove manifestacije čije će nam rezultati zasigurno pomoći u kreiranju novih modela razvoja našeg grada“, kazala je Kamber.

Ravnatelj TEH-a Michele Bee održao je inspirativni uvodni govor u kojem je objasnio na koje sve načine kulturni centri mogu postojati i opstojati te koje su dobrobiti za zajednicu u kojem djeluju.

DSC_0030„U Rojcu sam bio prije pet godina na poziv SUR-a koji je tada imao jednu važnu želju – pretvoriti zgradu u kulturni centar. To nije laki posao jer se radi o zgradi koja je odvojena u brojne prostorije i koja tada nije imala zajednički prostor. Budući da smo i tada organizirali konferenciju ekipa iz SUR-a je od Grada Pule tražila ključeve za ono što sada nazivamo Dnevnim boravkom. Tada smo gradonačelniku objasnili da je pretvaranje Rojca u kulturni centar jedino moguće ako dijelimo zajedničke prostore. Nadam se da će, ako se ponovo nađemo ovdje za pet godina, Rojc imati druge sadržaje nužne za njegov razvoj kao što su hostel, kafić zajednice, restoran, urbani vrt i tako postati jedan od najvažnijih kulturnih centara u Europi“, kazao je Bee i dodao: „Dijeljenje nije samo davanje onoga što se ima – to je darežljivost koja je jednostavna. Dijeljenje podrazumijeva i primanje…“

Predsjednica SUR-a Irena Boljunčić Gracin prisutnima je opisala način na koji se Rojc razvijao i postao centar koji sada okuplja čak 110 udruga.

DSC_0003„Prije 20 godina skvotirali smo ovu zgradu jer nam je trebao prostor za razvijanje naših ideja i programa. Kasnije smo shvatili da se međusobno ne poznajemo i ne znamo s kime dijelimo ovaj ogroman prostor. To je bio jedan od razloga zbog kojeg smo pokrenuli SUR, a zadnjih pet godina radimo na zajedničkoj viziji razvoja ovog centra. Ključnu ulogu u tome imat ćete i vi jer nam je u ovom tranzicijskom razdoblju vrlo bitno učiti od različitih iskustava kako bi postigli ono što želimo. Ponukani željom razvoja objavili smo i publikaciju „Društveni centar Rojc – pogled u budućnost“ koja je puna fantastičnih ideja o svim onim stvarima koje možemo napraviti da Rojc postane pravi društveni centar. Povodom toga ponudili smo i novi mješoviti model upravljanja zgradom“, kazala je Boljunčić Gracin te je dva primjerka publikacije podijelila pročelnici Kamber te pročelniku za kulturu Istarske županije Vladimiru Torbici.

P1160109 (1200x900)Tema 83. TEH konferencije je Kultura i zajednice djelovanja, a razvijat će se kroz četiri glavne podteme koje su iznesene na panelu otvaranja. O „Kulturi sudjelovanja“ govorio je Bruno Sokolowicz Papiol, dok je o „Dijeljenju u umjetnosti i edukaciji“ govorila Jekaterina Lavrinec. „Otvoreni prostori za dijeljenje i imaginaciju“ bila je tema izlaganja Marca Clausena, dok je o temi „Prakse zajednica“ govorio Dražen Šimleša. Oni su ove teme predstavili s naglaskom na primjere iz prakse sredina iz kojih dolaze, a dodatno su bile razvijene na panel diskusijama koje su se održavale u popodnevnim satima.

83. TEH konferencija nastavit će s radom slijedeća dva dana, a detaljan program konferencije možete pronaći na službenim stranicama TEH-a.

Tekst Boris VINCEK
Fotografije Igor DRAŽIĆ, Mateja FILIPOVIĆ-SANDALJ i Boris VINCEK

Leave a Reply


5 − = 1

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum