Najavljena radionica spekulativnog dizajna „Život na Internetu“ udruge Metamedij

Besplatna radionica spekulativnog dizajna nazivom “Život na Internetu” koju udruga Metamedij ostvaruje u suradnji s Odsjekom za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu, predstavljena je na konferenciji za novinare održanoj u srijedu, 21. lipnja u pulskoj galeriji Cvajner. O radionici koja će se održavati od 26. lipnja do 1. srpnja, ali i ostalim tekućim projektima udruge Metamedij govorili su predsjednik udruge Marino Jurcan, projektne asistentice Maja Iskra i Mateja Filipović Sandalj te Krešimir Krolo kao jedan od predavača.

Život na internetu - Marino Jurcan, Krešimir Krolo, Maja Iskra, Mateja Filipović-Sandalj (2)„Temom radionice spekulativnog dizajna „Život na Internetu“ želimo istražiti međuljudske odnose u doba Internet revolucije. Naglasak, kao i u našim ostalim projektima, stavljamo na umjetničku produkciju mladih za koju smatramo da je deficitarna. Želja nam je da mladi na kritički način razmišljaju o svijetu oko sebe, propituju trendove u društvu te kroz jedan multidisciplinarni pristup dođu do nekih novih i zanimljivih radova – od dizajna do glazbe i drugih oblika umjetničkog izražavanja“, kazao je Jurcan i zahvalio se donatorima programa udruge Metamedij: Zakladi Kultura Nova, Ministarstvu kulture RH, Istarskoj županiji, Gradu Puli i Turističkoj zajednici.

O samom programu radionice te o predavanjima za polaznike i širu javnost govorila je Maja Iskra. Ona je naglasila da radionica nije namijenjena samo mladim dizajnerima već svim zainteresiranima za tu temu koji možda dolaze iz nekih drugačijih disciplina.

„Tema „Život na Internetu“ nam je zanimljiva jer smatramo da će biti bliska široj javnosti i da će se sa njom moći poistovjetiti budući da danas svi koriste društvene mreže. Radionica nudi iskustvo multidisciplinarne radne grupe koje omogućuje percepciju dizajna kao drukčijeg načina razmišljanja – refleksivnog, kritičkog i društveno odgovornog. Cilj radionice je istražiti i propitati prirodu interakcije i odnosa u online okruženju i predvidjeti moguće ishode i posljedice koje bi računalno novi medijski okoliš mogao izazvati u bliskoj budućnosti ili alternativnoj sadašnjosti“, kazala je Iskra.

Ona je potom opisala sadržaj radionica za polaznike koje počinju u ponedjeljak 26. lipnja, a prve predavačice Estelle Hary i Lea Lippera dolaze iz francuskog studija Design Fiction.

Život na internetu - Maja Iskra„One će predstaviti metode, odnosno polazno gledište Design Fictiona te će dati kratki uvod u fiktivni dizajn popraćen i pojašnjen primjerima raznih projekata. Sljedeće predavanje za polaznike vodit će Emil Jurcan na temu „Arhitektura javnoga“ u kojem ispitati društvenu, kolektivnu i javnu komponentu koja je sastavni dio svake arhitektonske intervencije i misli. Andrea Matošević će održati predavanja na temu „Omladinske radne akcije: rad, tehnologija i stvaranje zajednice“ koje će polaznicima poslužiti kao podsjetnik na nekadašnje oblike socijalizacije mladih. Ana Peraica će održati predavanje na temu “Culture of the Selfie: Self-Representation in Contemporary Visual Culture“ u kojem će pregledati ključne točke u povijesti autoportreta, no i ključne debate koje su se oko njih vodile. Budući da nam je bitno zadržati se i na temama od lokalnog značaja Iva Slivar će održati predavanje na temu „Ekonomija dijeljenja u turizmu“, a Kristina Afrić-Rakitovac će govoriti o „Održivom turizmu kao pokretaču lokalne zajednice“. Tu je još i predavanje „Afektivnost (i) tehnologija u umjetnosti“ Sunčice Ostoić, a završna prezentacija radova polaznika bit će na programu 1. srpnja u 19 sati u MMC-u Luka“, kazala je Iskra.

Ona je posebno istaknula predavanja koja će biti otvorena za javnost i koja će teme radionice predstaviti široj populaciji.

„Prvo javno predavanje Estelle Hary i Lee Lippera iz Design Fictiona naziva „The Data of You“ na programu je u ponedjeljak 26. lipnja u 19 sati u prostorima EduSplasha u Društvenom centru Rojc, a bavit će se pitanjem privatnosti, s kratkim uvodom u njeno podrijetlo i evoluciju, odnosno kako se koncept privatnosti mijenja s porastom digitalnih tehnologija. Damir Prizmić iz Radione održat će predavanje na temu „Open source (vs) Art“ u utorak 27. lipnja u 19 sati također u prostorima EduSplasha. Krešimir Krolo će održati predavanje „Come out and play: digitalno-interaktivni mediji i participatorna kultura“ u srijedu 28. lipnja u 18.30 sati u prostorima EduSplasha, dok će Jelena Fiškuš i Sean Poropat iz Sonde održati predavanje na temu „Važno je sudjelovati“ istog dana u 19.30 sati također u Rojcu“, kazala je Iskra.

Krešimir Krolo opisao je svoje predavanje koje propituje digitalne interaktivne medije i participatornu kulturu.

Život na internetu - Krešimir Krolo„Svrha ovog predavanja jest pružiti pregled tehnoloških, komunikacijskih i društveno-kulturnih specifičnosti digitalno-interaktivnih medija, s posebnim naglaskom na imperativ participativnosti u stvaranju i dijeljenju različitih oblika digitalnog sadržaja. Participatorna kultura će se, kroz teorijske perspektive najistaknutijih autora, promišljati i kao alat emancipacijskih praksi, ali i kao alat eksploatacije u domeni tzv. „digitalnog rada“ s posebnim osvrtom na internetske društvene mreže, video igre te platforme predviđene za različite oblike audio ili video kulturne potrošnje. Također, naglasak će biti i na novim oblicima digitalnih podjela po pitanju participatorne kulture, odnosno predstavit će se teorije i podaci koji ukazuju na socio-kulturne specifičnosti koje odvajaju participatorne „dobitnike“ od „participatornih“ gubitnika u suvremenom digitalno-interaktivnom kontekstu“, kazao je Krolo.

Mateja Filopović Sandalj govorila je o drugim aktualnim i nadolazećim projektima udruge Metamedij.

„19. izdanje Media Mediterranea Festivala održavat će se 18. i 19. kolovoza u Titovom parku u Puli. Ovogodišnja tema festivala je Digitalna romantika, a generalni cilj je omogućiti produkciju i prezentaciju radova mladih domaćih i međunarodnih autora u području inovativnih umjetničkih praksi. Festivalski program uključuje izložbu novomedijskih umjetničkih instalacija i igara, multimedijalni kutak i radionice za djecu, audio performanse i glazbeni program. U suradnji s Dariom Devićem biti će objavljen natječaj za izradu autorskih GIF animacija „DigitAll“, namijenjen široj javnosti. Osim toga, bit će objavljen i natječaj namijenjen umjetnicima na začetku karijere koji se bave novim medijima i inovativnim umjetničkim praksama. Najboljem autoru biti će dodijeljena nagrada „Zlatna lubenica“ i omogućena produkcija rada te prezentacija na festivalu“, kazala je Filipović Sandalj.

Život na internetu - Maja Iskra i Mateja Filipović-SandaljOna je potom opisala projekt Summer Sessions je kojeg udruga Metamedij ostvaruje već drugu godinu zaredom u okviru projekta MP3 platforma te u suradnji s nizozemskim institutom za nestabilne medije V2_ iz Rotterdama. U sklopu projekta umrežene udruge organiziraju rezidencijalne programe za umjetnike na začetku karijere te nude produktivnu atmosferu, stručni feedback te tehničku i financijsku pomoć pri razvoju i produkciji određenog umjetničkog rada. Ove godine udruga Metamedij sponzorirati će mladu umjetnicu Teu Taneski rodom iz Pule, koja će svoj projekt razvijati i prezentirati u Rotterdamu na institutu V2_ , a ugostiti će Nou Silvera iz spomenutog instituta, koji će svoj projekt ostvariti i prezentirati u Puli sredinom rujna.

„Za kraj tu je i projekt Inverting Battlefields u kojem udruga Metamedij sudjeluje s pulskom umjetnicom Libertom Mišan. Voditelj projekta je austrijska udruga XENOS u suradnji s umjetnicom Nayari Castillo, a uključeno je osam organizacija iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske i Slovenije. To je multiklturalni projekt koji umjetničkim metodama i kulturnim praksama nastoji ispitati razne vrste trauma koje obilježavaju prostore povijesno pogođene ratom te njihove posljedice na formaciju i trenutnu konstituciju europskog identiteta. Istovremeno projekt nastoji potaknuti razmjenu iskustava i mišljenja o stvarnim političkim i društvenim uvjetima naših društva. Cilj projekta je promovirati mlade umjetnike na lokalnoj te međunarodnoj razini kroz realizaciju, distribuciju i promociju umjetničkog rada te uspostaviti stalnu međunarodnu suradnju s organizacijama koje sudjeluju u projektu“, zaključila je Filipović Sandalj.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


− 8 = 1

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum