Bijele večeri:„Talentirani gospodin Ripley“ Patricie Highsmith i Anthonyja Minghelle

Književno-filmske Bijele večeri s Borisom Vincekom vraćaju se u Klub Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 6. srpnja, u 20.30 sati kada će na programu biti zadnji film iz ovog ciklusa – ekranizacija romana „Talentirani gospodin Ripley“ Patricie Highsmith (1955.) u režiji Anthonyja Minghelle iz 1999. godine. Ulaz je slobodan.

mr. ripleyBijele večeri završavaju svoje putovanje kroz psihu ubojica s portretom jednog od najintrigantnijih književnih zlikovca svih vremena. Thomas Ripley naslovni je junak drugog romana Patricie Highsmith, koja se na književnoj sceni pojavila 1950. s prvijencem „Neznanci u vlaku“. Ripley je hohštapler, ubojica, veliki hedonist i ljubitelj umjetnosti. On je ujedno i kameleon, živi tuđe živote i mijenja identitete, a u ovom prvom nastavku ciklusa od pet romana upoznajemo ga na početku karijere. Njegov je zadatak otići iz hladnog New Yorka (u kojem ga muči besparica) u Italiju i nagovoriti Dickiea Greenleafa, bogataškog sina, da se vrati preko bare i uđe u obiteljski posao. Ripley se sprijatelji s Greenleafom i njegovom djevojkom Marge, no idila u tom trokutu ne traje dugo. Ripley shvaća da ne želi Dickieja za sebe – on želi biti Dickie Greenleaf, a to može ostvariti na samo jedan način…

Amoralni sociopat, šarmantan psihopat – nazovite ga kako god želite – lik Thomasa Ripleya vuče korijenje iz romana Dostojevskog, Gidea, Camusa i Sartrea – književnih uzora Patricie Highsmith, autorice burne i zanimljive biografije. Njezin roman „Cijena soli“, objavljen pod pseudonimom, prva je američka knjiga u kojoj lezbijska priča ima sretni kraj. Homoseksualnost se do tada u književnosti kažnjavala samoubojstvom ili tragičnim nastavkom života protagoniste. Roman je adaptiran 2015. pod nazivom „Carol“ s Cate Blanchett i Rooney Mara u glavnim ulogama.

mr. ripley1Adaptacija Anthonyja Minghelle iz 1999. imala je prethodnika – „Plein soleil“ Renéa Clémenta iz 1960. s Alainom Delonom u ulozi Ripleya. Minghella se pouzdao u svoje glavne glumce: Matta Damona (kao izvrsnog Ripleya), Judea Lawa (koji je neodoljivo šarmantan kao Greenleaf) i Gwyneth Paltrow (istovremeno krhka i borbena Marge), a veliki posao je napravila Italija kao lokacija glavnine filma. Prekrasan rad kamere, zapanjujuće lokacije, izvježbana i predana gluma, karizmatični i detaljno razvijeni likovi, iznenadni obrati, potjere, igre mačke i miša, adrenalinska i emotivna napetost – sve su to odlike koje krase ovaj odličan ljetni krimić koji je zaradio pet nominacija za Oscara, no na žalost nije osvojio niti jedan. Kao i njegov prethodnik, i Minghellin Ripley na kraju biva kažnjen što Highsmith svom junaku nije nikad priredila – jer to je najveći Ripleyev talent – proći kroz život neokrznut.

Bijele večeri je program Kluba PFT-a kojeg vodi novinar Boris Vincek. Iz mjeseca u mjesec on dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča. Strukturiran je poput kluba čitatelja, a projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, dok je nakon gledanja na rasporedu diskusija s publikom. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je ona unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

Izvor

Leave a Reply


− 2 = 3

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum