Najavljen festival Media Mediterranea 19: Digitalna Romantika udruge Metamedij

Ovogodišnje, 19. izdanje festivala Media Mediterranea u organizaciji udruge Metamedij, a čija je tema „Digitalna romantika“, predstavljeno je na konferenciji za medije održanoj u pulskom Titovom parku, u srijedu 16. kolovoza. O festivalskom programu koji će se održavati u Titovom parku 18. i 19. kolovoza od 18 do 1 sat, govorili su predsjednik udruge Marino Jurcan i projektne asistentice Maja Iskra i Mateja Filipović-Sandalj.

MM19 - pressica (3)– Tema festivala „Digitalna romantika“ na tragu je ideja kojima se udruga bavi tijekom ove godine, a to je život na internetu i na koji način novi mediji utječu na budućnost psihološkog, emocionalnog i društvenog razvoja pojedinca. Autor festivalskog koncepta i selektor umjetničkih radova je Hrvoje Hiršl koji je kroz temu „Digitalne romantike“ ispitao čežnju za prošlim i nepovratnim, te na koji se način tretiraju nove paradigme medija kroz prizmu starih. On je odabrao radove sedam međunarodno priznatih autora. Tijekom festivala bit će održana i dva predavanja, a tu su i radionice za djecu te glazbeni program, kazao je Jurcan.

– Autori koji su zastupljeni u izložbenom djelu festivala su: !Mediengruppe Bitnik, Darko Fritz, Davor Branimir Vincze, Jonas Lund, Nicolas Sassoon, Luis Rodil–Fernández i Anthony Antonellis. U sklopu festivala će u petak, 18. kolovoza, u Titovom parku biti održana i stručna predavanja s početkom u 20.30 sati. Gostujući predavači su povjesničarka umjetnosti, kustosica i kritičarka Irena Borić te međunarodno djelujući i višestruko nagrađivan kompozitor Davor Branimir Vincze, kazala je Filipović-Sandalj.

Maja Iskra je govorila o radionicama za djecu koje će voditi sekcija Djeca i arhitektura Društva arhitekata Istre te FabLab Hrvatska.MM19 - pressica (4)

– Radionica koju će voditi DiA DAI SAI uključuje izradu nekoliko okvira za priču u kojima će se od gline modelirati scenografija za prizor ljubavne igre. Što bude sagrađeno i uprizoreno tijekom radionice u konačnici će biti montirano u GIF formatu, a krajnji uradak bit će prikazan na festivalu narednog dana. FabLab Hrvatska organizirat će radionicu namijenjenu upoznavanju s osnovama 2D digitalizacije te 3D ispisa. Polaznici radionice moći će izraditi svoj crtež ili kolaž kojeg će potom prenijeti kao otisak na tkaninu, a najbolji će rad dobiti i predmet izrađen na 3D printeru, kazala je Iskra.

plakat_web-520x750Jurcan je istaknuo novost ovogodišnjeg festivala, a to je natječaj Zlatna lubenica.

– Na natječaj je pristiglo 23 rada, a o najboljem je odlučivao žiri u sastavu: Oleg Šuran, Sunčica Ostoić i Marko Vojnić Gin. Pobjednica natječaja je Paola Šobat. Sretni smo što je natječaj nadmašio sva naša očekivanja i planiramo nastaviti s njime i idućih godina jer jedna od misija naše udruge omogućiti produkciju mladih autora, kazao je Jurcan.

U sklopu glazbenog programa nazvanog piknik soundtrack nastupat će Ansamble da camera/WunschBaum (Branko i Anamarija Škara), Justin Case/Brian Air (DJ Marino), Rinoma i BukaNoise Collective, a za gastronomski dio pobrinut će se Tea Bevandić i Andreja Buić iz Solidarne ekološke kuhinje.

Detaljan raspored programa zajedno s biografijama autora, festivalskim konceptom i popisom izloženih radova moguće je pronaći na službenim stranicama udruge Metamedij.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


9 − = 7

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum