Samardžićeva rekapitulacija života

ljubiša

Završio je još jedan festivalski postprogram „P.S Pula“ na pulskom Kaštelu, koji nas, valja iskreno priznati, nije iznenadio nekim izuzetnim filmovima.

Naročito se to odnosi na filmove koji su prikazivani u ranijim večernjim terminima (biografski filmovi „Odisej“ i „Plesačica“, drama „Kralj Belgijanaca“ i slično), dok se među kasnije prikazivanim filmovima našlo i poneko prestižnije ostvarenje („Nož u našim leđima“, „Billy Lynn: Junak“). Program je u subotu (11. kolovoza) zatvoren autobiografskim dokumentarcem „Panta rei“, slavnog srpskog glumca i redatelja Ljubiše Samardžića, a zatim je, njemu u čast, prikazana i Papićeva „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“.

Umjetnik takvog kalibra svakako ima razloga da sažme i objedini svoj vrlo bogati umjetnički i životni opus, a Samardžić se pritom odlučio za vrlo klasičnu formu filmskog izlaganja. Prizori iz sadašnjosti, u kojima šeta gradom ili sjedi u svojem ateljeu, montažno su prepleteni s isječcima iz njegovih filmova, a sve to prati njegov naratorski glas.

Iako je vrlo simpatična priča o njegovim počecima u Beogradu i kazališnim i filmskim uzorima (omiljen mu je film Clouzotova „Nadnica za strah“), šteta je što se Samardžić kasnije previše posvećuje svojim uspjesima i nagradama, prilično je patetična i epizoda o njegovoj supruzi i životnoj muzi, te izbjegava detaljnije obraditi anegdote i detalje iz suradnje s velikim redateljima bivše Jugoslavije (Branko Bauer, Puriša Đorđević, Hajrudin Krvavac i drugi). „Panta rei“ je solidna rekapitulacija jednog iznimno zanimljivog života, ali nije ni blizu, primjerice, Babajinom dokumentarcu slične tematike „Dobro jutro“.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


3 + = 6

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum