Izložba Đurice Ciganovića u galeriji SKUC

Izložba Đurice Ciganovića naziva “Mrtva priroda po …” i performans “Pijavico, dajem krv za petnaest minuta slave” na programu su pulske galerije SKUC u petak, 15. rujna u 21 sat.

Ciganovic-pozivnica (550x1200)„Đurica Ciganović umjetnost tretira poput života. Igra se i raste s njim, pušta ga da ide svojim tijekom, pritom ne pokušava utjecati na smjer događaja jer zna da je pred misterioznom i nikad istraženom vječnošću – nemoćan. I tako nakon nekoliko životnih etapa , svjestan svoje volje ka nemoći, (pre)pušta se (pra)iskonskom, animalnom, gotovo rudimentarnom zovu ljudskog bića – stvaralaštvu. U njegovom slučaju to nije iz praznovjerja ili nagona za preživljavanjem već iz osobite potrebe da nauči i ovlada vatrom. A za njega je umjetnost upravo to. Vatra. Strast. U polutami svoje fantastično i ludički dizajnirane pećine prima i fotografski bilježi gola tijela modela koje potom implementira u svojevrsni „sveti“ prostor kao hommage slikarskim idolima poput Kandinskog, Arhipenka, Maljeviča, Warhola etc.. U Ciganovićevom slučaju (čast marljivim i iznimno pedantnim realističnim i neo impresionističkim rješenjima i to uglavnom grafika) gotovo uvijek je riječ o slikarstvu iza slike (Gorgona, Grupa šestorice), o promišljanju intelektualne slobode unutar slikarstva u kontekstu vremena i prostora u kojem stvara(mo). Na određen način Đurica je u potpunoj, fanatičnoj službi umjetnosti od čije se belzebubske šarmantnosti ne bi uspio othrvati čak ni kada bi to na racionalnim nivoima svijesti to čvrsto i odlučio. Posljednji ciklus potvrđuje njegovo promišljanje pozicije žene u društvu te postavlja niz interesantnih pitanja; Što je žena emancipacijom dobila, a što izgubila? Je li umirući Krist bio zapravo žena? Ili je žena istovremena umrla u Kristu? Autor svjestan težine i bremena svojih prethodnika (Mantegna, Floričić) od umjetnosti ne traži niti želi išta. Vrlo je dobro upućen da umjetnost, kao i filozofija, ne daje odgovore nego postavlja pitanja“, piše Vedran Šilipetar u pozivu na izložbu.

Đurica Ciganović rođen je 1957. u Splitu. Bavi se grafikom, slikarstvom, keramikom i performansom. Član udruženja HDLU ISTRE u Puli od 2012. Izlagao na tridesetak samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − 8 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum