Predstavljeni rezultati dječje radionice „DiA: romantični scenariji“

Rezultati dječje radionice „DiA: romantični scenariji“, koja je nastala iz suradnje udruge Metamedij i DiA DAI SAI kolektiva, predstavljeni su u subotu 23. rujna u Multimedijalnom centru Luka u Puli. DiA1Jednodnevna radionica održana je u kolovozu u okviru Media Mediterranea 19 festivala, a pratila je ovogodišnju festivalsku temu – digitalna romantika. Polaznici u dobi od 5 do 12 godina, smišljali su romantične priče na temelju kojih su modelirali scenografije od gline koje su potom zaživjele u obliku GIF animacija zahvaljujući vanjskim suradnicama Maja Prokl i Ingrid Španić.

Na predstavljanju rezultata posjetitelji su mogli vidjeti originalne scenografije od gline popraćene uz kratke animacije prikazane na starim televizorima. Uz to su bile prikazane i fotografije s radionice, a nakon uvodnih riječi Maje Iskre i Daniele Skandul, na glavnom je DiA 4platnu predstavljen i video uradak autorice Helge Goran koji prikazuje proces rada i zaigranu atmosferu među sudionicima.

Rezultate radionice čini pet glinenih scenografija i pet kratkih GIF animacija koje su nastale prema maštovitim dječjim idejama. Važan dio prezentacije bilo je čitanje zanimljivih scenarija za što je bila zadužena Gordana Trajković koja je čitanjem zaokupila pažnju svih posjetitelja, a posebice onih najmlađih koji su domišljatim komentarima aktivno sudjelovali u prepričavanju samih priča.

Osim prilike da se i najmlađima u lokalnoj zajednici ponude inovativne metode učenja i razvijanja umjetničkog stvaralaštva, ovakve su radionice važne za poticanje nove vrste komunikacije odraslih s djecom koje obuhvaćaju važne i nesvakidašnje teme, a razvijaju nove vještine, intuiciju i razmišljanje.

DiA2DiA DAI SAI je kolektiv arhitekata koji izvodi prostorne vježbe s djecom. Punim imenom Sekcija Djeca i Arhitektura, pod okriljem Društva arhitekata Istre – kolektiv djeluje od 2010. nastao sa željom da doprinese osnovnom likovnom obrazovanju u zakinutom školskom kurikulumu, optimalnoga opterećenja od cijelih jedan sat tjedno. Kako bi to ostvarila, DiA DAI SAI prostor objašnjavaju kroz igru, gestu, događaj i pritom namjerava osnažiti senzibilitet za 3D granice koje na mnogostruke načine definiraju našu stvarnost.

Udruga Metamedij je neprofitna organizacija koja u suradnji s mladima potiče umjetničke i kulturne inicijative u području novomedijske umjetnosti i tehnologija. Od 2001. godine bavi se unapređenjem uvjeta za glazbenu i video produkciju i izdavaštvo mladih autora, razvojem izvaninstitucionalnog obrazovanja mladih u području novomedijskih umjetnosti i medijske pismenosti, osnaživanjem civilnog sektora u cilju kreiranja javnih politika iz područja nezavisne kulture i politike za mlade, kao i razvojem novih i inovativnih projekata kroz međusektorsku suradnju.

Priredio B. VINCEK
Fotografije Helga GORAN

Leave a Reply


8 − 5 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum