Izvedbe, radionica i stručni seminari U Mediteranskom plesnom centru

Mediteranski plesni centar u Svetvinčentu, u listopadu donosi raznolik program: pored privremenih rezidencija, održat će se i jedna radionica te nekoliko izvedbi. Početkom listopada umjetnica Magdalena Reiter razrađivat će novi projekt, koji će potom kao rad u nastajanju, „Solo for Two Voices“, 8. listopada prezentirati zainteresiranoj publici. U drugoj polovici listopada, tri će domaće umjetnice – Dana Auguštin, Nikolina Komljenović i Nives Soldičić – razvijati svoj projekt, a 25. listopada održat će radionicu Akrobatike/Ples na svili. Početkom studenoga slijedi posebna poslastica za one najmlađe: predstava „Tri skockana praščića“, kao i predstavljanje stručne literature i stručni seminar za sve odgajatelje koji u svojem radu primjenjuju ples i pokret.

Solo for Two Voices (1)

Magdalena Reiter, poljska koreografkinja i plesačica sa slovenskom adresom, od 2. do 10. listopada aktivno će raditi na projektu „Solo for two Voices“ koji će potom predstaviti, i to u nedjelju, 8. listopada, u 20,30 sati. Riječ je o plesnom projektu troje autora – Magdalene Reiter, Milana Tomášika i Anje Golob – temeljenom na motivima jedne od najpoznatijih pjesama meksičkog nobelovca, Octavia Paza. U svojoj prvoj koreografskoj suradnji, Reiter i Tomášik prevode pjesmu u precizni performativni jezik koji vodi otvoreni dijalog s tekstom. Pjesma „Letters of testimony“ je oda ljubavi i kao takva je idealno polazište za plesni duet.

Od 23. listopada do 1. studenoga tri umjetnice – Dana Auguštin, Nikolina Komljenović i Nives Soldičić – istraživat će projekt radnog naziva „Život“. Rođene u istom horoskopskom znaku Strijelca, ove tri plesačice karakterizira dinamičnost i strast prema onome što vole. Kroz ovaj projekt žele progovoriti o problemima s kojima se susreću, o razočarenjima u životu te s druge strane o ljepoti i radošću življenja kada radiš ono što voliš. Traže novo uporište pokreta bez uzemljenja te oslanjajući se na trenutne mogućnosti koje se u svakom sljedećem trenutku mijenjaju.

Pored rada na projektu, 25. listopada održat će i radionicu Akrobatike/Plesa na svili (18 – 20 sati). Ples na svili je zračna akrobacija novog cirkusa, spoj je plesa i gimnastike, a izvodi se na jednoj ili dvije okomito postavljene tkanine. Radionica je namijenjena za sve one iznad deset godina, bez obzira na iskustvo.

Predstava „Tri skockana praščića“ namijenjena je djeci vrtićke i osnovnoškolske dobi (4+), a održat će se 4. studenoga u 11 sati. Nastala u produkciji Plesnog centra Tala i Kazališta Trešnja, prema koreografiji Larise Navojec i Tamare Curić, ova predstava koristi okvir poznate dječje priče kako bi istražila određene prepoznatljive obrasce ponašanja kod pojedinca i njihov utjecaj na dinamiku, odnosno stvaralačku snagu grupe. Priča o praščićima lako usmjerava dječju pažnju iz imaginarnog svijeta u svakodnevicu, vrlo jednostavno komunicirajući s prepoznatljivim problemima i kvalitetama; od lijenosti, destrukcije, nespretnosti i nediscipline, pa sve do prihvaćanja, zajedništva i kreativnosti. Predstavu izvode: Larisa Navojec, Tamara Curić, Damir Klemenić / Sivio Vovk, Petar Cvirn / Zoran Pribičević.

U subotu i nedjelju, 4. i 5. studenoga, u suradnji s Plesnim centrom Tala i mrežom Kliker bit će održan stručni seminar i predstavljanje Vježbenice za pokret i ples, stručne literature vezane uz pokret i ples u predškolskim ustanovama. Stručni seminari namijenjeni su odgajateljima i stručnjacima koji rade s djecom u dobi od tri do šest godina, a održat će se pod stručnim vodstvom edukatorica i autorica Vježbenice za pokret i ples, Larise Navojec i Tamare Curić, dugogodišnjih plesnih umjetnica i pedagoginja.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 3 = 3

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum