MEĐUNARODNI SIMPOZIJ „trigon 67/17 perspektive“ u zagrebačkom MUZEJU SUVREMENE UMJETNOSTI

U okviru međunarodne izložbe „trigon 67 / 17 – ambiente nuovo/ post environment“ (Graz, 23.09 – 23.11.17), kojom se obilježava pedeseta godišnjica izložbe “trigon 67” Künstlerhaus – Halle für Kunst & Medien (KM– Graz) i Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost uz partnere MSU Muzej suvremene umjetnosti Zagreb i Trieste Contemporanea organiziraju međunarodni “putujući” simpozij u Zagrebu, Trstu i Grazu, osmišljen da promišlja o nasljeđu, utjecajima, umjetničkim, kustoskim i institucionalnim praksama iz razdoblja i prostora trigona, te njihovim odjecima danas.

unnamedBijenale “trigon” pokrenuto u Grazu 1963. godine okupljalo je umjetnike iz tri države i desetljećima je, do gašenja 1993. godine predstavljalo platformu za širu umjetničku razmjenu između bivše Jugoslavije, Italije, Austrije i drugih zemalja. “trigon 67″, koji se održao u Künstlerhausu i okolnom prostoru na otvorenom pod nazivom “ambiente / environment”, bio je jedna od središnjih izložbi, a okupio je petnaest danas značajnih umjetnika, koji su razmatrali suvremenu arhitektonsku problematiku i percepciju prostora.

Povodom obilježavanja pedesete obljetnice “trigona 67″ i steierischer herbst, Künstlerhaus se prisjetio tih nekoć pionirskih tema u umjetnosti. Za aktualnu izložbu “trigon 67/17 – ambiente nuovo / post environment” petnaest mladih umjetnika iz regije trigona vraćaju se izvornim interesima i predstavljaju prakse koje se bave prostorom i arhitekturom u suvremenoj umjetnosti.

U okviru simpozija posvećenog «trigonu», koji se realizira tijekom mjeseca studenog, u tri istaknute umjetničke institucije u regiji trigona, istraživači, kustosi i kritičari analizirati će i osvrnuti se na izložbu “trigon 67″, aktualnu izložbu “trigon 67/17 – ambiente nuovo / post environment” u Künstlerhausu, Halle für Kunst & Medien, te širi kontekst «trigona», njegovu povijest i utjecaj na suvremenu umjetnost u Austriji, Italiji i bivšoj Jugoslaviji.

Simpozij počinje u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti gdje se usporedo sa simpozijem održava retrospektivna izložba Vjenceslava Richtera “Buntovnik s vizijom”, koji je sudjelovao na “trigonu 67″.

Program:

Juergen Dehm: „trigon 67/17“

Jürgen Dehm, kustos pri Künstlerhaus Graz, u izlaganju će se usredotočiti na sličnosti i razlike i razvoj umjetničkih praksi na tragu izložbi trigon 67 i trigon 67/17 i njihovom odnosu prema praksama umjetnika koji se bave prostorom, odgovarajući na pitanja – kako se danas promišlja pojam prostora? Pedeset godina poslije? Koje su se promjene dogodile u odnosu na izvorni cilj ovog bijenala?

Branka Benčić i Tihana Puc: „trigon kao mreža“

Prijedlog za mrežu trigona sagledava fragmentarnu mapu izložbi, umjetnika i umjetničkih pojava koje su gravitirale prostoru trigona u razdoblju 60ih i 70ih godina. Povezivanjem i vizualiziranjem podataka, u zajedničkom izlaganju Branka Benčić i Tihana Puc fokusiraju se na neke bliske pojave, zajedničke teme i kontekste i prikazuju mrežu umjetnika i umjetnica koji su u izlagali na Trigonu.

Vesna Meštrić: „trigon i Vjenceslav Richter: 1967 – 1975“

Vesna Meštrić, viša kustosica u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u središte izlaganja postavlja Richetrovo sudjelovanje na trigonu i značaj u međunarodnom kontekstu. Richter je tri puta izlagao na trigonu, prvi put 1967. i potom 1975., a 1972. godine u okviru programa trigon-personale organizirana je retrospektivna izložba.

Razgovor: „trigon u recentnim kustoskim istraživanjima“

Sudjeluju: Branka Benčić, Jurgen Dehm, Jasna Jakšić, Iva Rada Janković, Vesna Meštrić

Razgovor će predstaviti nekoliko kustoskih istraživanja koja se bave različitim aspektima trigona i njihove veze s umjetničkim, kustoskim i institucionalnim praksama danas. Jürgen Dehm će se fokusirati na skulpturu, instalaciju i ambijent u okvirima izložbe “trigon 67/17″, Branka Benčić svoje će istraživanje usmjeriti na rane video prakse u sklopu trigona 73 – audiovisuelle botschaften, te kontekst problematiziranja identiteta u okviru trigona 75 i Motovunskog video susreta 1976., dok će Iva Rada Janković i Jasna Jakšić predstaviti svoje istraživanje o trigonu u sedamdesetima u odnosu na recentnu umjetničku produkciju u Austriji, nastalo u sklopu rezidencije pri Kunsthaus Graz.

Projekcija: Eilfried Huth: „trigon 67“, 35min

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 − = 1

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum