21. FAKI – poziv aplikacijama za sudjelovanje u novom izdanju festivala

rok: 28.02.2018

21. FAKI otvara poziv aplikacijama za sudjelovanje u novom izdanju festivala alternativnog kazališnog izričaja. Tema ovogodišnjeg FAKI-ja fizički je teatar, lišen generalizacija i stereotipa, oslobođen nadijevanja višeznačnih imena jednim te istim stvarima, komuniciran pokretom kao izvedbenim jezikom. Rok za prijave je 28. veljače 2018.

Performativni sadržaj 21. FAKI-ja fokusiran je na problematici ljudskoga tijela kao najznačajnijeg instrumenta ekspresije dualiteta želje i volje, strasti i razuma, te neverbalnim predstavama koje se kao svojom tematskom polazišnom točkom služe tijelom izvođača.

U koraku sa suvremenim tendencijama u kojima tehnologija preuzima mnoge aspekte rada živog čovjeka, na kazališnim daskama ljudsko tijelo je i dalje jedinstvena pojava koju se teško može zamijeniti ili nadomjestiti. Fizički teatar, kao inkluzivna i nadjezična, transnacionalna i kohezivna kategorija raznovrsnih izvedbenih izričaja – izbacuje s pozornice svaki trag verbalnosti i potencijalno transcendentira društvene i kulturno političke granice. Glumac, plesač, glazbenik, izvođač nisu samo osobe koje svojim vještinama komuniciraju s publikom. Njihovo fizičko tijelo je pojava koja u komunikaciji s prostorom započinje performans; oni su sami sebi postali sredstvo na kojem rade i pomoću kojeg rade – živi instrument kroz koji se stvaraju izvedbene kreacije.

U prisutnom trenutku sadašnjosti, gdje se sve informacije sažimaju i plasiraju što brže bez zadržavanja na određenim segmentima, gdje slika, video i zvuk putuju brže od poziva, postaje gotovo radikalno tražiti, pronaći i postavljati na scenu predstave i performanse koji zahtijevaju ne samo vrijeme za pripremu, izvedbu i promatranje nego i jednu posebnu vrstu pažnje kako bi njihov sadržaj mogao biti usvojen.

U ambijentu suverenih alternativnih scenskih ostvarenja želimo ovom temom kročiti jedan korak dalje u sferu alternativnog kazališta i potražiti što sve tijelo izvođača može – u odnosu na prostor i na druge – neverbalno prenijeti preko tzv. kazališne barijere. Svi koji se žele uhvatiti u koštac s istraživanjem mogućnosti koje nudi fizički neverbalni izričaj u svim izvedivim formama alternativnog kazališta neka se odazovu pozivu na stvaranje novog suvremenog kazališnog izričaja.

Natječaj je otvoren aplikacijama u periodu 26.01.–28.02.2018., isključivo putem prijavnice. Autori/ce će biti obaviješteni po selekciji projekata za rezidencije i izvedbe do 01.04.2018.

Nudi se: smještaj za umjetnike/ce koji rade na novoj produkciji u okviru rezidencije; smještaj za gostujuće izvedbe u sklopu festivala; sufinanciranje putnih troškova (do 200€ za pojedince/ke i do 500€ za grupe); oblikovatelja/icu svjetla i tehničara/ku; oblikovatelja/icu zvuka i tehničara/ku; vanjsko oko tijekom rezidencije; prostore za probe i izvedbe; tehničku podršku; promociju.

Festival alternativnog kazališnog izričaja – FAKI međunarodni je susret umjetnika/ca i skupina koje djeluju izvan institucionaliziranih komercijalnih kazališta, a pokazuju kvalitetan umjetnički doseg te potiču mlade izvođače/ice na što osebujniji izričaj. Ova vrlo uopćena koncepcija u praksi znači da je FAKI festival alternativnog teatra, uličnog teatra, performansa, off i low budget teatra. FAKI je centralno mjesto koje nudi pregled inovativne, kritičke i nezavisne, međunarodne izvedbene scene koju održavaju putujući umjetnici i družine, estetike i poetike koje svojom originalnošću i istraživačkom eksperimentalnošću generiraju univerzalne egzistencijalne spektakle i izvedbe. Faki festival organizira Autonomni kulturni centar Attack.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 4 = 11

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum