Izložba Vidana Papića u galeriji SKUC

Otvorenje izložbe Vidana Papića bit će održano u petak 12. siječnja, s početkom u 19 sati u pulskoj galeriji Srpskog kulturnog centra.

Vidan Papić je srpski grafički dizajner, slikar i sveučilišni profesor. Rođen je, kao drugo dijete u obitelji Papić, u Gornjem Milanovcu, 23. listopada 1960. godine. Završio je srednju školu primijenjene umjetnosti “Đorđe Krstić” 1979. u Nišu. Diplomirao je na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu 1984. u klasi B. Likića i Božidara Dzemkovića. Završio je poslijediplomski studij u klasi B. Kršića na temu “Grafika knjige” 1984. godine.

Za vrijeme studija jedan je od osnivača lista studenata Univerziteta u Kragujevcu “Pogledi” i grafički urednik studentskih listova Student i NON. Od 1985. radi u NIP „Dečje novine“ iz Gornjeg Milanovca, gdje je glavni likovni urednik muzičkog časopisa Džuboks, u razdoblju 1985-1987, a zatim i likovni urednik svih revijalnih izdanja Dečjih novina, kao što su: Eureka, Mala Eureka, JU Video, Melos, Osmosmerka i drugih, u periodu 1986-1989. Glavni likovni urednik Dečjih novina postaje 1989. godine.

Godine 1990. imenovan je za umjetničkog direktora NIP Dečje novine, u čijem je dizajn studiju radilo 18 dizajnera koji su uređivali cjelokupnu izdavačku djelatnost Dečjih novina obuhvaćajući 22 redakcije, gdje ostaje do sloma firme 1994. kada stupa u status slobodnog umjetnika.

Osim već spomenutog rada na dizajnu časopisa, surađivao i učestvovao u građenju imidža mnogih rok bendova širom stare Jugoslavije: Smak – Kragujevac, Galija – Niš, Bjesovi – G. Milanovac, Pečat – Novi Sad, Trula koalicija – G. Milanovac, Zvoncekova Bilježnica – Aranđelovac, Osvajači, Propaganda 117, Agata – Kragujevac itd.

Jedan je od osnivača Međunarodnog bijenala umjetnosti minijature u Gornjem Milanovcu. Učesnik je preko 30 likovnih kolonija i simpozija iz oblasti umjetnosti i likovne kulture. Objavio je niz stručnih tekstova i stručnih referata iz oblasti likovne kulture i dizajna, u inostranim i domaćim časopisima.

Dizajnirao je više od 110 zaštitnih znakova i logotipa za razne brendove, firme, ustanove i rok grupe. Od sredine devedesetih živi u Kragujevcu. Od 2013. je član Senata Univerziteta u Kragujevcu, kao član Rektorskog kolegija, a istovremeno i redovni profesor i prorektor za umjetnost, kulturu, izdavaštvo i vizualizaciju.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 − = 1

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum