Izložba “Krzno je mrtvo” Snježane Bratanović u SKUC-u

Otvorenje izložbe fotografija naziva “Krzno je mrtvo” autorice Snježane Bratanović bit će održano u subotu, 17. veljače, u 20 sati, u Srpskom kulturnom centru u Puli. Izložbu će otvoriti poznati pulski fotograf Đani Celija zajedno sa dr. veterine Svjetlanom Prodanović. Na otvorenju od 2o do 21 sat Marko Grbac Knapić nastupit će sa svojim live act-om “Music for dance performance”.

“Životinjsko krzno dugo je slovilo kao simbol luksuza (kada je u pitanju odjeća), a oni koji su ga nosili njime su potvrđivali svoj društveni te financijski status. Zbog pritiska od strane aktivističkih udruga za zaštitu životinja te kroz razne medije, malo po malo, postalo je prvenstveno simbolom okrutnosti i bešćutnosti, a ne simbolom prestiža. U posljednjih godina došlo je do podizanja svijesti što je u konačnici rezultiralo sve većim prihvaćanjem ne nošenja krzna, krzna kao nepoželjnim i odbojnim. Željela bih kroz svoje radove ukazati na ovu problematiku i podsjetiti na strahote koje se rade životinjama za potrebe modne industrije. Životinje nisu modni dodatak i imaju prava na život i postojanje i ako samo jednoj osobi svojom fotografijom uspijem promijeniti stav, biti ću presretna, jer smatram da sam tada postigla svoj cilj ovom izložbom”, kaže Bratanović.

Snježana Bratanović je izlagala na brojnim skupnim izložbama diljem Hrvatske i inozemstva te samostalno u Zagrebu, Ljubljani i Puli. Dobitnica brojnih nagrada i priznanja od strane struke na domaćim i inozemnim salonima i festivalima umjetničke fotografije. Izdvajamo plasman finalistice jubilarnog desetog izdanja Rovinj Photodaysa 2017. u kategoriji „Umjetnički koncept“ kao jedini hrvatski ženski autor, nagrađena 3. nagradom za bilježenje dokumentarne priče „Početak i kraj“ s povijesnim predznakom te su iste fotografije uvrštene u stalni fundus Muzeja grada Zagreba i Muzeja za umjetnost i obrt. Iste godine, 2017. dodijeljena joj je 1. nagrada i titula Fotografkinje 2017. godine u organizaciji Foto kluba “Rijeka” za umjetničku vrijednost fotografije i stvaralaštva žene kao autorice.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 − 1 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum