Otvorena izložba Sonje Bajramović i Marka Hajdarovića u galeriji Makina

Katarina i Monumenti – ‘‘Devastirane fatamorgane’’

• Otvorenje fotografske izložbe Sonje Bajramović i Marka Hajdarovića “Devastirane fatamorgane” održano je u petak, 6. travnja u pulskoj galeriji Makina. Fokus fotografa bio je na napuštenoj vojnoj zoni otoka Katarina i područja Monumenti te suživotu devastirane arhitekture i divlje prirode.

„Otkad živim u Puli, vojni kompleks na otoku Katarina, spojen mostom s kopnenim vojnim područjem Monumenti, jedna je od mojih omiljenih lokacija za fotografiranje. Od mog prvog susreta s prostorom, građani Pule su mi ovaj kulturno i povijesno neizmjerno značajan prostor predstavili isključivo kao devastiran, napušten i zaboravljen, gotovo mrtav. Serijom “Devastirane fatamorgane” želja mi je suprotstaviti se toj viziji umiranja prostora pokušajem dovođenja u pitanje same srži njegove funkcionalnosti (nakon nestajanja iste). Ova je serija za mene priča o rušenju materijalnih i arhitektonskih okvira postojećih zadatosti i osvajanje novih percepcijskih dimenzija. Želja mi je motivirati oko promatrača da makar i na tren izađe iz kategorija mrtvog, devastiranog, napuštenog i zaboravljenog prostora i prenijeti viziju života koji usprkos svemu i dalje buja“, piše Hajdarović u svom opisu projekta.

Sonja Bajramović u svom opisu napominje da prostor napuštenog vojnog kompleksa na otoku Katarina zajedno s kopnenim područjem Monumenti, za nju je od samih početaka bavljenja fotografijom predstavljao izazov i želju da taj zaboravljen prostor prikaže živim i dinamičnim.

„Prikazujući igru između sjena, prirodne svjetlosti i uzoraka u prirodi i svojoj okolini, želja mi je vizualizirati procese poput kretanja vjetra i svjetlosti, te analizirati formu i frakcije motiva kako bi ih prikazala u novom svjetlu. Koristeći duple ekspozicije često prikazujem pokrete svojih motiva koji me podsjećaju da promjena perspektive daje kompleksnost i ljepotu onome što inače smatramo „običnim“. Apstraktnu fotografiju doživljavam kao most između realnosti i ljudske imaginacije jer, za mene, stvari često nisu onakve kakvima se čine. Inspirirana činjenicom da je ljudska mašta i vizija nedodirljiva i gotovo uvijek neobjašnjiva, želja mi je izaći iz dvodimenzionalnih okvira fotografije unoseći u nju dubinu i pokrete koji stvaraju imaginarne pejzaže koji u promatraču potiču asocijacije, vizije i emocije na osobnoj razini“, piše Bajramović.

Izložbu „Devastirane fatamorgane“ moguće je razgledati u galeriji Makina do 29. travnja.

Priredio B. VINCEK

Fotografije Karin BOLKOVIĆ

Leave a Reply


+ 1 = 10

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum