Otvorena izložba „Tinjan u 19. stoljeću“.

U sklopu obilježavanja Dana Općine Tinjan, u Zavičajnoj zbirci Enriko Depiera u Tinjanu, u subotu, 12. svibnja, održano je svečano otvorenje izložbe naziva „Tinjan u 19. stoljeću“. Izložbu su uvodnim govorom otvorili predsjednik Udruge Zavičajna zbirka Enriko Depiera, Ivan Smoljan, i članica Udruge Nina Brečević.

Predsjednik Udruge u svom je govoru pozdravio sve prisutne, među kojima su bili i predstavnici Zaklade Adris, kao i ravnateljica Muzeja grada Pazina. Podsjetio je kako je Zbirka nastala cjeloživotnim zalaganjem njenog osnivača, pok. Enrika Depiere. Članovi obitelji Depiera doselili su iz Karnije u Tinjan, prema nekim podacima, već u 16. stoljeću, kao trgovci. U povijesti Tinjana ostavili su dubok trag, pa je Enriko, kao posljednji muški potomak te obitelji u Tinjanu, čitavog života strastveno skupljao predmete i građu u svoju privatnu zbirku, koju je 2013. godine darovao općini Tinjan. Napomenuo je kako je ova Zbirka po mnogočemu  specifična te da ona svakako prelazi granice lokalnog značaja i sadrži određene predmete koji to itekako potvrđuju. Primjerice, originalno pismo biskupa Dobrile upućeno obitelji Depiera, potom velik broj originalnih fotografija Tinjana i Istre koje je Vitorio Depiera okinuo dok još prosječni Istrijan nije ni čuo za fotoaparat. Tu se čuva i zbirka notnih zapisa svećenika Ptašinskog, koji je, podsjetimo radio na osnivanju prvog etnografskog muzeja u Hrvatskoj, u čemu nažalost nije uspio. Njegove vrijedne fotografije danas se čuvaju u HAZU, a notni zapisi pjesama u ovoj Zbirci. Naglasio je i izniman potencijal koji Zbirka ima kako za posjetitelje tako i za istraživače jer posjeduje zavidnu količinu arhivske građe koja tek čeka na analizu.

U suradnji s Etnografskim muzejem Istre, krajem 2016. godine započeo je proces dokumentiranja predmeta u Zbirci, godinu dana kasnije Zaklada Adris prepoznala je potencijal i vrijednost ove Zbirke pa je njihovom donacijom napravljen veliki korak na području očuvanja predmeta, dok je ovu izložbu podržala Općina Tinjan, na čemu im je Smoljan ovom prilikom zahvalio.

U sklopu izložbe snimljen je i prikazuje se kratkometražni dokumentarno-igrani film, o tinjanskim pleteničarima (muškarcima iz Tinjana koji su u 19. stoljeću nosili dugu kosu i naušnice), a priču o njima i danas prenose stariji tinjanci, kao i Ive Rudan u svojoj knjizi „Istarskim raskrižjima“, pojasnila je Nina Brečević okupljenima. Zahvalila se Kumpaniji Kosirići iz Tinjana koji su sudjelovali u snimanju ovog filma te je navela kako se nada i daljnjoj podršci institucija ovoj vrijednoj Zbirci, i kako je ovo tek prvo od niza događanja u Zbirci.

Zbirka je za posjetitelje otvorena uz prethodnu najavu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 + = 15

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum