Predavanje NOELA ŠURANA u Premanturi

“Etnoglazbena slika Istre”

• Predavanje Noela Šurana naziva “Etnoglazbena slika Istre” bit će održano u četvrtak, 3. svibnja u 19.30 sati u premanturskoj Školi na placi, a u organizaciji JU Kamenjak i Udruge u kulturi Fenoliga.

„Kao u tehnici mozaika gdje se kockice slažu na različite načine, kako bi izgradile određene oblike i gdje se boje međusobno ne stapaju kao plohe, mrlje ili potezi, što ih ostavlja kist pri primjeni drugih slikarskih tehnika, već se svaka kockica razaznaje u svom obliku, veličini i boji (Jakubin,2001.) tako je i etnomuzikološka slika Istre sastavljena od niza različitih kockica. Istarska glazbena baština u svojoj punini danas se prezentira kao višeetnička, višekulturna i višejezična. Istarski glazbeni mozaik sastavljen je od različitih vokalnih, instrumentalnih i voklano-instrumentalnih glazbenih oblika različitih tradicija. Prvenstveno su povijesni, društveni, ekonomski i drugi razlozi pridonijeli da se na području Istre razvije veliki broj različitih glazbenih, vokalnih i plesnih oblika.

„Tradicijske glazbe Istre na svoj način odražavaju društveno-ekonomske i kulturne prilike u kojima je živjelo i u kojima živi stanovništvo pojedinih njezinih krajeva. Geografski smještaj i povijesna zbivanja na ovom teritoriju različito su utjecali na razvoj tradicijske glazbe“, piše u opisu predavanja.

Noel Šuran rođen je 1986. godine u Puli. Završio je Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci (2011.). Trenutno završava poslijediplomski doktorski studij kulturne antropologije i etnologije u Zagrebu. U njegovom umjetničkom radu evidentan je antropološki kontekst. Dugi niz godina bavi se nematerijalnom kulturom, posebice tradicijskom glazbom. Uključen je u nekoliko domaćih i međunarodnih znanstvenih i umjetničkih projekata. Radi kao nastavnik likovne kulture u osnovnoj školi. Zapaženo je sudjelovao na mnogim manifestacijama, susretima, stručnim i znanstvenim skupovima, simpozijima, izložbama, smotrama, memorijalima vezanim uz prezentaciju i edukaciju vizualne kulture. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada.

Priredio B. V.

Foto

Leave a Reply


4 + = 13

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum