Prezentacija i koncert u Gradskoj radionici

„Digitalna pedagogija u glazbi”

• U sklopu Dana otvorenih vrata udruga – DOVU 2018, Gradska radionica za subotu 26. svibnja u svom prostoru na Stoji (Lj. Posavskog 10, Pula) najavljuje dva međusobno povezana događanja.

Prvo će u 19 sati biti održana prezentacija o digitalnim alatima kao nadopuni podučavanju glazbe. Riječ je o alatu za učenje sviranja, solfeggia te glazbene pedagogije koji se uspješno koristi u Estoniji, Kanadi i SAD-u. Više o tome govorit će Marko Jovanović te njegov gost i mentor, Kristo Käo, suosnivač aplikacije Match My Sound, a razgovor će se odvijati na engleskom jeziku.

Nakon prezentacije, publika će u 20.30 sati imati jedinstvenu prigodu poslušati koncert klasične glazbe na kojem gostuju cijenjeni estonski gitarist i glazbeni pedagog Kristo Käo (theorbo-velika lutnja, klasična gitara) i pulski kompozitor i profesor violine Silvano Kalagac (violina) sa specijalnim programom pripremljenim samo za ovu večer.

Prezentacija je dio aktivnosti unutar European music incubator eksperimentalnog trening programa namijenjenog glazbenicima u usponu, a sufinanciranog iz EU programa Kreativna Europa. Na natječaju za prijem u program od 135 prijavljenih, izabrano je sedmero sudionika, a svakome od glazbenika dodijeljena je posebna tema. Pulski umjetnik te profesor glazbe, Marko Jovanović, jedan je od izabranih glazbenika, a sudjeluje s temom: „Digitalna pedagogija u glazbi“. On objašnjava odabir ove teme sljedećim riječima: „Obzirom da su se uvjeti učenja promijenili, važno je da su alati za učenje interaktivni. Bez obzira na dostupne muzičke gadgete, većina instrukcijskog materijala u muzičkoj edukaciji je jednosmjerna jer daje sadržaj bez povratne informacije te nedostaje prilagodba individualnom učeniku i njegovim potrebama. Također, digitalna pismenost u Hrvatskoj još je uvijek na niskom nivou. Kristo Käo, koji je moj mentor u ovom programu, jedan je od kreatora platforme koja od 2007. radi na principu interaktivnog podučavanja. U suradnji s njime pokušavam takav model učenja približiti našim učenicima“. Trenutno se odvija ciklus radionica tijekom kojeg se glazbenici uključeni u projekt, zajedno sa svojim mentorima sastaju u Tallinnu, Liverpoolu, Zagrebu, Nantesu i Genovi te uče i razvijaju nove modele izvan tradicionalnih okvira popularne glazbe.

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan. Program “Gradionica” Gradske radionice financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Pula i Zaklada Kultura Nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 + = 9

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum