LOCAL AWARENESS RAISING LAB U POREČU

Cjelogodišnji gradski ritam, obitelji na porečkim trgovima i ulicama, reguliran promet u središtu grada… O tome kakav je Poreč danas, a kakav bi mogao biti, diskutiralo se prošloga tjedna u Učilištu na prvoj lokalnoj radionici u sklopu projekta EU-a I-Archeo.S. Dionici iz kulture i turizma do srpnja će formirati javno-privatni klaster koji će u idućih pet godina kreirati i provoditi novi gradski sadržaj, a za nešto manje od godinu dana organizirati i prvu manifestaciju.

Uz osnaživanje baštine i porečkih specifičnosti klaster za ciljeve postavlja i podizanje svijesti o javnom prostoru te kulturi življenja. Na javnim površinama planiraju se iskustveni sadržaji poput radionica mozaika pa će se svi zainteresirani građani i gosti moći direktno upoznati s njegovom izradom. Sveprožimajuća atmosfera, koju se nadaju postići, potaknut će nove gospodarske tokove i očuvanje baštine kroz njezinu bolju artikulaciju, ali i poticanje rada ključnih dionika.

Manifestacija na rasporedu početkom svibnja 2019. poslužit će kao ogledni primjer modela koji bi mogao šetati kalendarom i tako gradu nuditi kulturno-turistički sadržaj izvan sezone. Cjelokupna ponuda bit će objedinjena u mobilnoj aplikaciji, koja će biti prilagođena osobama s invaliditetom. Na formiranju klastera radit će se do druge lokalne radionice u srpnju, kad će biti potpisani sporazumi o suradnji.

Hrvatski i talijanski partneri – Pučko otvoreno učilište Poreč, Grad Pazin, Grad Crikvenica, Teatro Marche iz Ancone, Regione Abruzzo i nositelj projekta Teatro Pubblico Pugliese – kroz projekt I-Archeo.S. do lipnja 2019. uspostavit će integrirani sustav usluga za valorizaciju kulturne i prirodne baštine na svojim područjima. Projekt vrijedan 1.176.243 eura financiran je u okviru Europskog programa za prekograničnu suradnju 2014-2020 Interreg V-A Italija-Hrvatska, od čega 999.806 eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Datumi druge lokalne radionice bit će objavljeni uskoro na internetskim stranicama Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

Priredio B. V.

Leave a Reply


1 + = 6

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum