Komorni filmovi u INK-u

PFF – 2. I 3. DAN

Domaći filmovi koje smo gledali u nedjelju i ponedjeljak navečer slični su u produkcijskom smislu, ali i prema prikazivačkoj sudbini koju su doživjeli na festivalu.

Oba filma prikazana su u INK-u umjesto u Areni, „Dom“ (redatelj Dario Pleić) u nedjelju zbog finalne nogometne utakmice, a „Lada Kamenski“ (redatelji Sara Hribar i Marko Šantić) u ponedjeljak zbog kiše. Riječ je o niskobudžetnim filmovima, koji se odvijaju u zatvorenim prostorima, a zanimljivost se temelji na razvoju odnosa među likovima i njihovoj glumačkoj međuigri.

Pritom je Pleić, koji se bavi odnosom supružnika (Mislav Čavajda i Judita Franković) kojima prijeti deložacija, nešto manje uspješan u tome od dueta Hribar-Šantić. Njihova metafilmska igrarija prati mladog redatelja (Frano Mašković) koji u svoj stan poziva tri glumice (Ksenija Marinković, Nataša Dorčić, Doris-Šarić Kukuljica) u svojem budućem dugometražnom prvijencu o propasti tvornice Kamensko. Namjera mu je natjerati ih na glumačku improvizaciju u svrhu razvoja filmskog scenarija, ali to ubrzo rezultira neugodnim otkrivanjem frustracija iz stvarnog života.

Ovaj filmić prilično podsjeća na Radićevu „Živu istinu“, kako zbog odabira tematike iz glumačkih krugova, tako i zbog pristupa snimanju koji fingira dokumentarizam, ali riječ je o vrlo simpatičnom djelcu koje potvrđuje pravilo da novac nije presudan za kvalitetu filma. Nakon „Lade Kamenski“ prikazan je i „Comic Sans“, novi film redatelja Nevija Marasovića, koji je već prikazivan u hrvatskim kinima uz mahom pohvalne kritike.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


− 6 = 1

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum