Najavljen festival Media Mediterranea 20 udruge Metamedij

Tehnologija i priroda

• „Već je prošlo 20 godina otkada je udruga Metamedij pokrenula festival Media Mediterranea u sklopu kojeg je gostovalo preko 300 umjetnika i 150 glazbenika i 50 suradnika iz 20 država i koji se održavao na 30 lokacija u Puli i okolici. Tijekom festivala održano je oko 70 javnih diskusija, predavanja i radionica te je izloženo oko 200 umjetničkih radova“, kazao je predsjednik udruge Metamedij Marino Jurcan na konferenciji povodom festivala Media Mediterranea 20 u galeriji Srpskog kulturnog centra u Puli.

Jurcan je predstavnike medija podsjetio da se festival održava od 1999. godine, te da se tematski neprestano razvija, a trenutno se prepoznaje kao festival urbanih intermedijskih praksi baziranih na suvremenoj umjetnosti, spekulativnom i kritičkom dizajnu, metamodernizmu i hakiranju javnog prostora. Festival je fokusiran na teme od društvenog značaja i kritičko refleksivnu dimenziju kulture. Ideja je stvoriti platformu za razmjenu znanja, mišljenja i stavova kroz upotrebu raznih medija, od tradicionalnih (fizičkih) do suvremenih (digitalnih).

„Prvih pet godina postojanja festival je bio fokusiran na elektronsku glazbu, vizualne instalacije i open air festival rađen po konceptu slobodne kulture. Sljedećih pet godina festival se fokusirao na radionice, umrežavanje na nacionalnoj razini te multidisciplinarni pristup kulturi i civilnom društvu. U trećoj „petoljetki“ fokus festivala bio je na zagovaračkim aktivnostima (kulturne politike, prenamjena bivših vojnih zona, arhitektura i nezavisna kultura) te na novomedijskim umjetnicima, urbanoj i hip-hop kulturi. Zadnjih pet godina u središtu interesa festivala su suvremena umjetnost u javnom prostoru, popularizacija novomedijske umjetnosti, gostovanja međunarodnih autora i kustosa te natječaj za mlade umjetnike – Zlatna lubenica“, kazao je Jurcan.

20. izdanje Media Mediterranea festivala bit će održano od 16. do 18. kolovoza u Puli. Ovogodišnja tema festivala bavi se percepcijom pojmova “tehnologija” i “priroda”, kao i njihovim suodnosom. Program festivala započinje 16. kolovoza u 20.30 sati u galeriji SKUC otvorenjem izložbe gostujućih umjetnika i finalista nagrade Zlatna lubenica 2.0. Izložba će biti otvorena do 23. kolovoza. Program Media Mediterranea 20 festivala nastavlja se 17. i 18. kolovoza u Titovom parku gdje će publika imati priliku pogledati novomedijske instalacije te uživati u glazbeno-gastronomskom Piknik soundtracku. Također u samom parku bit će organiziran dječji program tj. Mini Mediterranea, gdje će i najmlađi u sklopu radionica imati mogućnosti kreativno se izraziti i zabaviti.

Vanjski suradnik festivala Oleg Šuran govorio je o izložbi koja će biti otvorena u SKUC-u gdje će biti izloženi radovi pet finalista natječaja Zlatna lubenica te radovi gostujućih autora.

„Smatram da će izložba biti zanimljiva jer ćemo vidjeti različite pristupe nosećoj temi festivala – od problematike antropocena do analize suživota čovjeka i prirode. Od pozvanih autora moći ćemo pogledati rad Susane Soares koja se u svom izričaju bavi biohackingom i korištenjem prirode na neuobičajene načine, dok će se Maja Smrekar u svom radu baviti temom preživljavanja antropocena te onoga što nam dolazi“, kazao je Šuran.

Marko Vojnić Gin koji uz Olega Šurana i Sunčicu Ostoić čini žiri natječaja Zlatna lubenica govorio je o njenom značaju za mlade umjetnike.

„Drago mi je da je Pula napokon dobila nagradu za radove suvremene umjetničke prakse. Ovo mi je druga godina da sam u žiriju i mogu primijetiti da je na natječaj pristiglo puno više radova širokog spektra umjetničke prakse pa i onih koji nisu u direktnom kontaktu s novim medijima. Ono što je također važno je veliki generacijski raspon umjetnika koji su se javili na natječaj. Iako sam protiv natjecateljskog duha u umjetnosti smatram da je ova nagrada dobra jer se radovi umjetnika moraju pokazati i vidjeti. Nagrada će nam tako pružiti priliku da vidimo radove jedne nove, mlade generacije te njihov pogled i doživljaj umjetnosti“, kazao je Gin.

Projektna asistentica Jasna Kovačević govorila je o GIF natječaju koji je otvoren do 14. kolovoza.

„“Digitalni otpad“ je otvoreni natječaj za GIF animacije, a od natjecatelja se očekuje da recikliraju neželjene fotografije koje zauzimaju kilobajte na mobitelu, fotoaparatu ili kompjuteru te ih pretvore u GIF animaciju. Radovi se šalju na mail: mediterraneafest@gmail.com, a biti će izloženi za vrijeme trajanja festivala u Titovom parku. Na natječaj su dobrodošli gifovi svih vrsta: od stop-motion animacije, preko isječaka ekstrahiranih iz video snimaka, fotografskih kolaža, ručne animacije, pa do animiranog teksta ili pak radova izrađenih uz pomoć internetskih servisa. Trajanje i dimenzije animacije u potpunosti su slobodni, a jedina su tehnička ograničenja GIF format i beskonačni loop“, kazala je Kovačević.

Projektna asistentica Sara Turković govorila je o radionicama za djecu koje će biti održana u Titovom parku.

„Prvu radionicu vodit će Lovro Dujnić koji će djecu naučiti kako upravljati malim robotićima koji se kreću po papiru i crtaju, dok će druga radionica pod vodstvom Sekcije djeca i arhitektura Društva arhitekata Istre djeci prostor objasniti kroz igru, gestu, događaj i pritom osnažiti senzibilitet za 3D granice koje definiraju našu stvarnost“, kazala je Turković .

Jurcan je napomenuo da će u Titovom parku biti održan i Piknik soundtrack u sklopu kojeg će se za hranu pobrinuti Tea Bevandić i Andreja Buić iz SEK-a  – solidarne ekološke kuhinje, dok će za glazbu biti zaduženi: WunschBaum Project, DJ Marino, DJ M. Funkovich, DJ Cube, Morski, te BukaNoise Collective Meets Foreigners Everywhere.

Matko Banković iz BukaNoise kolektiva kazao je da mu je čast što će nastupati za 20. godišnjicu festivala čijih se početaka rado prisjeća.

„Nekada je festival trajao više dana i puno je više dominirala glazba – od radionica DJ-inga sve do završnog partyja na Marleri. Moj cilj za ovu godišnjicu bio je prikupiti primjere svih tih glazbenih izričaja koji su bili prisutni na festivalu“, kazao je Banković.

Raspored programa:

Četvrtak, 16.8. u 20.30, SKUC Pula

– GALERIJSKA IZLOŽBA –

Zlatna lubenica 2.0 + gostujući autori *izložba ostaje otvorena do 23.8., može

se posjetiti i u petak i subotu za vrijeme trajanja festivala u parku

Petak, 17.8. od 18 h, Titov park, Pula

– MINI MEDITERRANEA –

18.00 – Radionica izrade robota *potrebna prijava

19.00 – Radionica DiA DAI SAI *otvorena radionica

– NOVOMEDIJSKE INSTALACIJE –

19.00 – 01.00 – MM20 arhiva

19.00 – 01.00 – GIF-ovi

19.00 – 01.00 – Ariane Trumper

– PIKNIK SOUNDTRACK –

20.00 – 20.45 – WunschBaum Project

21.00 – 01.00 – Dj Marino & Dj M. Funkovich & Dj Cube

+ VJ’s

Subota, 18.8. od 18 h, Titov park, Pula

– MINI MEDITERRANEA –

18.00 – Radionica izrade robota *potrebna prijava putem maila

18.00 – FabLabbing *otvorena radionica

– NOVOMEDIJSKE INSTALACIJE –

19.00 – 01.00 – MM20 arhiva

19.00 – 01.00 – GIF-ovi

19.00 – 01.00 – Ariane Trumper

– PIKNIK SOUNDTRACK –

19.00 – 21.00 – Solidarna eko kuhinja (SEK)

21.00 – 23.00 Morski

23.00 – 01.00 BukaNoise Collective Meets Foreigners Everywhere (Trip Hop –

Dub Set)

+ VJ’s

Ulaz je slobodan na sve programe.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

 

Leave a Reply


3 − = 0

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum