Nastavak na razini originala

KINO: SICARIO 2: RAT BEZ PRAVILA, redatelj Stefano Sollima

Kanađanin Denis Villeneuve režirao je prije nekoliko godina izvrstan „Sicario“, jedan od najboljih filmova koji se bave tematikom narkomafije i njezinim utjecajem na meksičko i američko društvo.

Naravno, kako to uglavnom biva, uspjeh filma potaknuo je i snimanje nastavka „Sicario 2: Rat bez pravila“, koji se upravo prikazuje u domaćim kinima i, srećom, ne ostavlja dojam da je sniman samo zbog zarade. Redateljsku palicu preuzeo je talijanski redatelj Stefano Sollima (otac mu je bio klasik špageti vesterna Sergio Sollima), otpala je Emily Blunt kao pravdoljubiva agentica FBI-a, ali ostali su Josh Brolin (agent CIA-e) i Benicio Del Toro (osvetnik kojemu je mafija ubila obitelj) u ulogama mutnih tipova.

Radnja se temelji na pretpostavci da šefovi narkomafije pomažu islamskim teroristima pri ulasku u SAD, zbog čega CIA organizira otmicu kćeri šefa kartela da bi izazvala sukob s drugim kartelima. Nakon što se situacija zakomplicira, CIA se odlučuje povući i eliminirati svjedokinju, ali njezini operativci odbijaju to učiniti.

Nastavak je podjednako uzbudljiv i napet poput originala, ali dok je Villeneuveov film odaslao brutalnu poruku da se s narkomafijom mogu boriti samo oni koji su nemilosrdni poput nje, Sollimin nastavak sugerira da su političari još bešćutniji i nemilosrdniji od onih koji rješavaju stvari na terenu.

Vjerojatno je davanjem ljudskih osobina operativcima Sollima malo razblažio brutalni dojam izvornika, iako unutar dobro izvedene žanrovske priče ukazuje na jednu vrlo zanimljivu crtu ljudskog karaktera. Lako je nekog odstraniti i tako riješiti problem ako se to radi iz Pentagona ili Langleyja, ali ako morate ubiti nedužnu osobu koju tjednima gledate u oči, onda je to malo žešći problem čak i za prekaljene profesionalce.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


3 + 2 =

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum