Otvorenjem izložbe „Zlatna lubenica 2.0“ započeo 20. Media Mediterranea festival

„Pjesme za antropocen“ Tina Dožića najbolji rad natječaja

•Festival Media Mediterranea u organizaciji udruge Metamedij koji ove godine slavi 20. rođendan s temom „Tehnologija + priroda“ započeo je u četvrtak, 16. kolovoza u pulskoj galeriji SKUC otvorenjem izložbe „Zlatna lubenica 2.0“ na kojoj su izloženi radovi finalista tog hvalevrijednog natječaja.

Na otvorenju izložbe prisutnima se prvo obratio predsjednik udruge Metamedij Marino Jurcan koji je zahvalio svim dosadašnjim suradnicima na festivalu koji je s radom počeo sada već davne 1998. godine. U ime domaćina publici se obratio Marko Krnjajić dok je o samoj izložbi govorio Oleg Šuran koji je ustvrdio da je ona prirodni rezultat razvoja umjetničkih projekata koji se zadnjih nekoliko godina provode u sklopu umjetničkih i obrazovnih aktivnosti udruge Metamedij. Marko Vojnić Gin je govorio o natječaju Zlatna lubenica i njegovoj važnosti kao o prvom natječaju za radove suvremenih umjetnika u regiji. Članovi žirija natječaja, već spomenuti Vojnić i Šuran zajedno sa Sunčicom Ostoić odlučili su da je najbolji rad „Pjesme za antropocen“ Tina Dožića.

Taj rad  tematizira antropocen orijentirajući se na značajnu ulogu tehnologije u toj epohi. Baveći se modelima zapisa i tehnološkim ostacima iz bliske prošlosti i sadašnjosti autorova nakana bila je stvoriti labave veze između različitih simptoma antropocena. Objekti pronađeni na otpadu, kupljeni na buvljaku te razni digitalni artefakti i zastarijeli mediji stvaraju distopijski narativ, a izloženi su kao postav imaginarnog muzeja.

Natjecanje Zlatna lubenica namijenjeno je mladim umjetnicima iz Hrvatske koji se već na neki način bave suvremenom i/ili novomedijskom umjetnošću, interaktivnim instalacijama i interdisciplinarnim umjetničkim praksama. Natjecanje ovog formata omogućuje razvoj festivala kao platforme za promociju domaćih autora (online i na samom događaju), produkciju radova manje afirmiranih autora, povezivanje domaćih i stranih umjetnika, te stvaranje mjesta za razmjenu ideja, znanja, iskustava. Ovogodišnji finalisti koji su se uz pobjednika Dožića predstavili na festivalu s u Petra Orbanić, Ivana Tkalčić, Josipa Škrapić, Noel Šuran i Ivana Škvorčević, a gostujuće autorice izložbe su Susana Soares i Maja Smrekar.

Izložba „Zlatna lubenica 2.0“ ostaje otvorena do 23. kolovoza. Festival Media Mediterranea 20 s programom nastavlja u petak 17. i subotu 18. kolovoza u Titovom parku.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


9 − = 5

KULTURISTRA – Sito internet culturale della Regione Istriana


Kulturistra.hr è un progetto della Regione Istriana e dell’Associazione Metamedij avviato e finalizzato allo sviluppo della rete informatica culturale nella Regione Istriana. Il progetto mira ad offrire informazioni sulle attualità culturali e nello stesso tempo offrire l’accesso a varie basi di dati che conterranno informazioni su tutte le persone attive nella scena culturale, sulle attività culturali, sui concorsi internazionali e sui potenziali partner internazionali. Con questo progetto vogliamo migliorare la comunicazione a livello orizzontale e verticale, che significa la comunicazione tra differenti enti culturali Istriani, tra gli enti culturali e gli artisti, ed in fine tra gli enti culturali, gli artisti ed il pubblico.
Il progetto è finanziato dalla Regione Istriana.

CONTATTACI

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum